Centerpartiet och budget för Vilhelmina

Igårkväll hade Centerpartiet i Vilhelmina ett möte för att prata budget. Annika gick igenom varför vi är där vi är ekonomiskt. 40,3 miljoner har kommunen gått minus med för förra året, 2018.

Att vi hamnat i den här förfärliga ekonomiska sitsen beror dels på:

1. Att vi blivit färre medborgare, 200 färre 2018 jämfört med 2012. Det betyder mindre pengar in i det kommunala utjämningssystemet. Det har vi dock vetat om , vi vet också att befolkningen fortsätter att minska.

2. Dels på att vi levt över våra tillgångar då migrationsverket inte längre var med och finansierade efter flyktingkrisen. 2014 hade kommunen verkligt dålig ekonomi så man kan säga att Migrationsverkets satsningar räddade kommunen som istället gick rejält plus. De pengar vi fick från Migrationsverket för flyktingverksamheten stärkte kommunens ekonomi som plötsligt hade mer pengar i kassan. Det var dock ett lur, då dessa pengar inte var långsiktiga utan gällde en kort period. 2016 fick vi närapå 90 miljoner från Migrationsverket. För 2019 är det budgeterat 22 miljoner som intäkt. Många verksamheter har ökat men som bekant tar det längre tid att krympa verksamheter än att klippa intäkter. Vi har inte kunnat ställa om så fort som vi behövt när intäkterna är mycket lägre.

2017 bytte kommunen ekonomichef vilket inneburit ett annat sätt att jobba med redovisning och uppföljning. Bland annat så upprättas numera månadsrapporter på alla nämnder och styrelsen. Där är antalet anställda en viktig post då det är där vi ser hur det som kostar mest ökar eller minskar. Kommunen har allt för många anställda utifrån sin storlek och sin verksamhet jämfört med andra kommuner.

Det här betyder att vi måste anpassa oss efter att vi blir färre som bor i kommunen och att andelen av de som bor är äldre och att allt förre arbetar och betalar skatt. Vi måste förhålla oss till sanningen och inte gissa att vi nog ökar 100 personer nästa budgetår (exempelvis).
Både utbildningsnämnden och socialnämnden har för stor kostym både utifrån hur befolkningen ser ut och utifrån de pengar som kommer in till kommunkassan. Vi kommer att få hjälp av Sveriges kommuner och landsting för att se över hur de pengar som finns ska fördelas mellan nämnderna. Det är bra att någon kommer och hjälper oss att reda ut det här.

När vi går igenom budgetremissen så ser vi att om vi tar alla förslag som tjänstemännen tagit fram så saknas det fortfarande en massa miljoner. Dvs att vi lägger ner skolor, boendeplatser, verksamheter så räcker det ändå inte. Vi skulle kunna lägga ner hela gymnasieskolan utan att nå hela vägen i besparingar.

Annika har varit och träffat Nästansjöborna förra veckan och det är en ny träff nu på torsdag. Tyvärr är både jag och Annika på vift då men andra från oss kommer att vara med. Att lägga ner den skolan skulle spara runt 2 miljoner per år till kommunen. Som Centerparti tror vi på decentralisering, vi tror på små enheter och vi vill att byarna ska växa och utvecklas. Samtidigt kan en skola inte vara hur liten som helst om det går att pendla till en annan skola. Dikanäs skola är allt för liten men avstånden till en annan skola är för stora.

Vi fortsätter att jobba med besparingar allt från uppsägning av avtal, lokalhyror och stora neddragningar av tjänster till politikerarvoden och fritt kaffe för anställda. Alla kommer att drabbas oavsett om man är politiker, personal eller medborgare.

Jag har fått flera brev, och mess, pm, samtal och mail med förslag på besparingar. Fortsätt komma med dina förslag. Det hjälper oss att komma vidare Framåt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>