När en anhörig missbrukar sig till fördärvet

Människor med svåra tunga missbruk har det tufft, inte bara med omvärldens åsikter om deras egna ansvar utan även om vem som ansvarar för den vård de behöver. Idag så ligger ansvaret på kommunerna. Det är många gånger jag under min tid som socialnämndsordförande fick åka in till kommunhuset för att ta beslut om vård. Ofta var det polisen som ringde och behövde får hjälp, av kommunen. Sen har det varit svårt att veta vem som varit ansvarig för vården kommunen eller regionen. Men nu ska det bli bättre för de här människorna då ansvaret nu flyttas från kommunerna till regionen. Det gör att risken för att människor med beroendesjukdomar faller mellan stolarna kommer att minska.

Det här är inte så lätt att förstå för den som inte är har någon anhörig eller berörs själv. Idag är missbruksvården och den psykiatriska vården delade på två huvudmän. Regionen sköter den psykiatriska vården och kommunerna har hand om missbruksvården. Det är ju inte så lätt att veta vad som är vad. Det finns ju tydliga kopplingar mellan missbruk och psykisk ohälsa där man självmedicinerar med det man får fatt på. Vi har sett program i SVT som beskrivit den här problematiken där ingen anser att den sjuke är deras ansvar. Föräldrar, andra anhöriga och syskon som gör allt de kan för att hjälpa en de älskar där de får slåss mot systemen.

Centerpartiet har fått med oss en majoritet av alla partier i riksdagen och hoppas nu att förändringen ska röstas igenom snabbt i riksdagen. Centerpartiet har faktiskt ensamma kämpat för det här under en lång tid och nu har de andra förstått hur viktigt det här är för de som berörs. Bra jobbat av Anders W Jonsson. Det här kommer att göra livet lättare för många med anhöriga som missbrukar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>