SKL sa då, det vi har nu

Har läst den analys som SKL gjorde av Vilhelmina kommun 2015. Nu när vi som parti ska lämna in vårt svar på budgetremissen så blir det extra intressant att se att det vi har att hantera NU redan förutsågs av SKL 2015. Varför gjorde man inget då? Undrar man ju.
SKL kom även med förslag på vad som skulle göras men inget av det är gjort.

Skla säger att för att lyckas krävs att:
-Politiken är aktiv och involverad
-Politiskt mod, beredd att ifrågasätta ”heliga kor”
-Sträva efter bred politisk konsensus, det underlättar
-Tendenser till ”by-och verksamhetspartier” hålls tillbaka.
-Verksamhetsföreträdarna ges en aktiv roll -Mognad att ta ett helhetsansvar inom tjänstemannaorganisationen
-Stimulera och belöna nytänkande och effektivitetshöjande förslag
-Analyskapacitet centralt -Förtroende i hela organisationen

Fem viktiga punkter som de pekade ut var:
1.Skapa en gemensam bild av nuläget, över parti och förvaltningsgränser.
2.Ert visions-och målarbete kan vara ett utmärkt tillfälle att hitta mer av samsyn och konsensus (hur ska det bedrivas).
3.Konkretisera ert arbete med ”åtgärdspaket” i årets budget (hur ska det bedrivas).
4.Tydliggör roll-och ansvarsfördelning mellan KF, KS, nämnder, politik och tjänstemän.
5.Fortsätt med ert arbete med resultat och kvalitetsmätning och gör dom viktiga i uppföljningen.

Några råd som de gav till kommunen var att se att förändringar som sparar pengar behöver inte innebära försämrad service (något blir sämre och annat blir bättre). De sa att det behövs ansvariga tjänstemän som driver på det politiken gett dem i uppdrag att göra. De sa att de som säger nej till ett förslag om besparingar måste måste finansiera ett nej! Det är ju aktuellt nu när partierna svarat på budgetremissen. Säger man nej till något så måsta man också komma med ett annat förslag som ger samma effekt i besparing. Alla måste förstå hur det ser ut både invånare och personal!
De rekommenderar kommunen att fortsätt utveckla de politiska styrdokumenten med målstyrning, som man följer upp, ger ansvar till personalen och att man kommunicerar vad som sker.

De sa också att det är vi själva som äger både problemen och lösningarna själva. De säger att kommunen ska jämföra sig mer, kolla på hur andra gjort och ta vara på den kunskap som finns.

Tänker att det här bör alla partier tänka till omkring nu när det verkligen krävs politiskt mod och nytänkande där alla hjälps åt.

En kommentar

 1. Jörgen K

  SKL, eller inte….

  Frågan alla ställer sig bygger på hur det kan komma sig att lokala politiker som vuxit fast får sådant tunnelseende att de inte ser skogen för alla träd!!

  Att genom de kommunala självbestämmandets ramar diktera politiska viljor långt utöver vad som är tvingande genom lagstiftning är grunden för haverierna. Att skapa ett monument över ens egen förträfflighet är mera i fokus än att få vård, skola och omsorg att fungera.

  Att peka på SKL och deras anvisningar är för den makthungrige att svära i kyrkan, vad roligt är det att vara politiker om man inte får ta ut svängarna?

  Lokalpolitiken är den som bara ska fungera, men i sanning så är det så bara i ett fåtal kommuner i landet, övriga faller in under kategorin monument över ens egen förträfflighet….. Stora politiska drömmar med bedrövligt eller inget förarbete, projekt där budgeten är överskriden innan spadens ens satts i marken, ja listan är lång men budskapet går kanske fram….

  Låt lien slå, i det hårdaste motståndet ges den bästa utdelningen !!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>