Mötesmaraton men regionens framtid i fokus

I veckan är det ett mötesmaraton för min del. Kom hem måndagskväll med flyget och hann packa om i väskan för att dra till Storuman på tisdagsmorgon. Vi hade där möte med primärvårdsutskottet där vi från presidiet i regionfullmäktiges beredning i södra Lappland var med. En bra dag där vi träffade både sjukstugan, folktandvården och glesbygdsmedicinskt centrum. Vi fick tid att prata med Närvårdsområdeschefen Peter Berggren om det nya sättet att organisera vården i ilandet.

Han chefar över vården i inlandet och lasarettet i Lycksele. Samarbetet kommer att bli starkare både mellan sjukstugorna och lasarettet men även med kommunerna. En vision är att vi ska behandla människor och inte patienter. Att tillsammans ser vi till att människan får den vård och det stöd som man behöver oavsett om det är kommunen eller regionen som ska betala i slutändan. Människan i centrum känns ju bra för en de centralist och centerpartist. Att vården hamnar så nära människan som möjligt är målet.

Det går att genomföra en god och nära vård om personalen som ska genomföra den får vara med och hjälpa till Det tror jag är oerhört viktigt nu när det både ska omorganiseras och det finns mindre pengar. Det kommer att gå om bara besluten tas så nära de som berörs som möjligt. Att styra uppifrån med kall hand kommer inte att fungera däremot kommer det att fungera om man ger personalen förtroende, mandat och möjlighet att hitta lokala lösningar utifrån de resurser som finns i de olika kommunerna. Där måste regionpolitiker vara både lyhörd och ge tillit.

När vi träffade folktandvården så får vi höra om de stora problem som finns att få fatt på tandläkare. De tittar nu på en tandläkarbuss som man kan parkera utanför skolor, lanthandeln eller äldreboendet för att klara av uppdraget att ge tandvård i hela länet. Ett mycket bra förslag som vi debatterade i regionfullmäktige för en tid sedan, då sa majoriteten nej men nu kan de bli av ändå trots allt. Hellre få tandvård i en buss än att inte få tandvård alls.

Idag är det kollektivtrafikutskott där vi får information om Inlandsbanan som verkligen tror på framtiden och ser möjligheter för tågtrafiken. Även här måste politiken våga ge förutsättningar på att bygga ut både för persontrafik men kanske främst för godstrafik. Ska vi vara klimatsmarta måste mer transporter ske på räls. Att avlasta kustbanan är en förutsättning för att minska transporterna på landsväg.

Vi får en redovisning av Länstrafiken då vi ser att kostnaderna ökar stadigt uppåt. Det är svajigt kring bussgods i Norrbotten vilket påverkar oss då vi samarbetar i de norra länen. Ett problem för oss i inlandet som använder bussgods i hög grad. Jag lyfter att vi måste ställa olika krav på olika bussturer. Det går inte att ställa samma krav på alla trafik då länet ser så olika ut och det är så olika hur trafiken ser ut. En skolskjuts med få barn går inte att likställa med skolbussen i stan. Upphandling av trafik blir dyrare och dyrare så där måste vi tänka nytt. Jag efterlyser en prognos för hur kostnadsutvecklingen kommer att se ut men någon sådan finns inte. Det här kan bli en kalldusch för kommunerna. Jag och de andra från inlandet lyfter hur viktig fjälltrafiken är och att vi måste hjälpas åt att finansiera den i länet.

I eftermiddag träffar jag personal från kommunen och sjukstugan i Storuman för att prata om hur det fungerar när man ska hem från sjukhus till hemmet.

Imorgon träffar jag personal från kommunens äldreomsorg och vid sjukstugan i Vilhelmina och i Åsele. Träffar också beredningen för demokrati och folkhälsa som sammanträder i Åsele. På fredag bär det iväg till Skellefteå där alla regionens allianspolitiker i länet har en träff för att prata pengar och framtid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>