Har du bättre förslag så hör av dig…

I veckan satt Centerpartisterna och klurade på siffror och försökte komma över obehaget att ta alla de svåra tuffa besluten för att få kommunen på plus minus noll ekonomiskt. Inte tappa framtidstron, vilja och våga se allt det positiva som vi gör och tänka att OK nu har vi den här halva miljarden, vad kan vi göra för den?

Vi i majoriteten klev på i november och har sen dess fått hantera att kommunen har ett underskott på 39 miljoner för 2018. Det här året kommer att gå minus rejält det åxå. Nu håller vi på med budget för nästa år 2020, som vi redan nu ser blir stentuff.

Vi gick igenom de förslag som kommit in från andra partier. Inte många förslag har kommit in däremot en massa tyckanden och att man inte vill göra det ena eller det andra. Problemet är att de inte har några andra förslag på andra besparingar. Jag kan tycka att om man inte går med på ett förslag på en besparing så måste man komma med något annat förslag istället. Pengarna måste ju in hur som helst.

529 miljoner är vad vi kan se kommer in i kommunkassan 2020 men det vi har i kommunen idag kostar 548 miljoner kronor. Det diffar alltså med 19 miljoner. Så vi har lite att klura omkring.

Har du lösningen, goda förslag, kloka tankar så hör av dig.

3 kommentarer

 1. Jörgen K

  Verkligheten är att där besparingarna kan göras effektivast är närmast beslutsfattaren, politiskt och i tjänstemannasektorn. Ju närmare den berörda är, desto svårare är att se kritiskt och då det kommer till kompetens finner man allt som oftast lägre krav på dem än de som är ytterst i verksamheterna där det nästan uteslutande är platsen där kniven skär djupast!

  Ingen av inlandskommunerna med organisationsproblem har dugligt trimmats genom kritiskt ifrågasättande och balanserat tjänstebeskrivningarna med behovet, betänk att personer som en gång blivit tillsatta i en tid är obsoleta i annan tid och med andra nödvändigheter.

  Rädslan att stöta sig med ”kompis” är det största hindret till förändring därav förblir besluten nästan alltid längst ut i verksamheten med så många ”skottsäkra” skott som möjligt i mellan.

  Så frågan är om man VILL komma i balans eller om man värderar de närmaste mera och därigenom fördjupar problemen ännu mera. Om man bara ÖNSKAR förändring så kan man lika bara lämna ifrån sig förtroendet och beslutsklubban till närmaste mupp som springer runt i korridoren…….

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Håller inte med dig. Troir att alla som bär ett asnvar försöker göra sitt bästa. Problemet är kanske att man litar på högre makter när det blir svårt att ta svåra beslut. Det finns mågna exempel vi hittar nu på där man värderat sake3r mer än vad det är värt för att få upp värdet och att man tex räknat på fler i befolkningen för att räkna upp finansieringen. Lur kallar jag det.

 2. Bergis

  Jag har ett förslag! Låt Norge ta över Sverige så löser sig glesbygdsproblemen och en massa andra problem vi har i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>