Många fler äldre och yngre

För kommunerna i Sverige kommer det att bli fler äldre och yngre men inte hos oss. Där ökar antalet äldre men antalet yngre minskar. Det kom fram på dagens presentation av ekonomirapporten från Sveriges kommuner och landsting. Hela kommunfullmäktige var emd och lyssnade på rapporten innan fullmäktigemötet öppnades.
En riktigt gammal människa kostar 10 gånger mer än en yngre i en kommun, det gör att det snabbt är ökade kostnader när fler av befolkningen blir gamla äldre.

2018 är ett dopat år i kommunerna då kommunerna sålde mark och fick ökade bidrag från staten. Ändå har många kommuner minus i kassan 2018. De som går minus är små kommuner som tappar invånare med stor andel äldre och färre som är i arbete. Som i Vilhelmina och många andra kommuner i inlandet. Andelen arbetade timmar ökar i landet då få är utan jobb, det ger mer skattekronor in i kommunerna. Det räcker inte till ändå för att täcka upp kostnaderna för alla äldre.

Kommunernas låneskuld ökar då de investerar mer än de har pengar till i sin pengakista. Då löser kommunerna det genom att sälja mark, skog eller annat eller att låna pengar. Konsekvensen blir att många kommuner är tungt belånade och inte heller klarar av sitt avsättningsmål.
Skatterna kommer att höjas i många kommuner och även i regioner för att klara av underskott och ökade kostnader. Kommunerna måste ändå effektivisera och göra mer för mindre pengar, göra saker annorlunda, öka konkurrens och fler privata utförare och alt annat som går att göra för att få mer ut av mindre pengar.

Du kan själv gå in på www.skl.se och se rapporten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>