Fullmäktige från tidig morgon till sen kväll

Vid måndagens fullmäktigesammanträde i Vilhelmina så debatterades diverse frågor. Allt från IS terrorister, kärnkraftverk och enskilda brunnar till psykisk hälsa, flyg, byskolor och ekonomi. Det är många frågor vi ska lägga oss i som lokala politiker.

Jag är så oerhört stolt över vår kommunstyrelseordförande Annika Andersson som är så inläst, tydlig, rak, öppen och kunnig. Än vad för härskartekniker som hon utsätts för så står hon där rakryggad och framtidsinriktad. Så bra och så stark. .

Centerpartiet har de en motion om att det kärnkraftverks om Finlands regering funderar på att bygga ca 35 mil från oss, på andra sidan Kvarken. Vi vill inte ha någon kärnkraft så nära inpå oss, vi minns Tjernobyl och de konsekvenser det haveriet gav hos oss fortfarande är levande. Den fick vi inte igenom, inte heller en om enskilda brunnar men där kommer vi att jobba vidare då vi nu är i majoritet.

Det jag satt och undrade var när interpellationer skulle debatteras. Dvs frågor ställda till ordförandena i kommunstyrelsen och utbildningsnämnden. Den debatten drog iväg så långt från ämnet. En fråga om kommunens skogsambitioner blev en fråga om ett enskilt skogsskifte i Västanbäck, en fråga om Nästansjö skola blev en debatt om politiskt arbete överlag.

I debatten om Nästansjö så får vi veta att det inte var 1 miljon det kommer att kosta att fixa det som måste fixa utan 200 000 kr. Under debattens får jag veta att skolbarnen vid Nästansjö skola följer debatten på webben, så bra! Förstår deras kommentar; bla, bla bla…

Själv är jag jävig i frågan då jag har en syster som är rektor vid just den skolan så jag får vara tyst om än jag skulle vilja lägga mig i. Jag satt utanför lokalen och lyssnade på en märklig debatt där socialdemokrater som nyss varit uppe och beklagat att barn och föräldrar skulle leva i ovisshet om framtiden föreslog att ärendet inte skulle beslutas om idag utan istället beredas vidare!! Så märkligt. Men jag kunde ju inte lägga mig i då jag var jävig. Det finns möjlighet för en minoritet att begära återremiss om en tredjedel av fullmäktige tycker det behövs. Så blev det. Så nu måste det kallas till ett extra kommunfullmäktige och extra kommunstyrelse för att hinna ta beslut i den här frågan innan sommarlovet börjar.

Oppositionsrådet säger att de är ansvariga för att vi ligger så dåligt till ekonomiskt och att oppositionen har ett ansvar att lägga förslag för att hantera ekonomin. Så bra, jag förväntar mig få se de här förslagen då från oppositionen. Än har jag inte sett dem i den budgetremiss som vi nyss fick svar på. Inte en enda siffra finns i det förlaget från S och V. Men det kanske kommer?

Kommunens ekonomichef berättade om ekonomin. Antalet anställda omräknat till heltider har minskat med 11 heltidstjänster. Det skulle ha behövt vara minst 80! Intäkter har ökat med 4 miljoner och utgifterna minskat med 3 miljoner men ändå ser det ut att bli minus 30 miljoner på det här året, 2019. Så det finns en del att göra.

Vi antog nya bolagsordningar och ägardirektiv för kommunens bolag där jag förhoppningsvis ska vara mer engagerad framöver. Det var en verkligt märklig debatt där S tyckte att vi hips vips skulle inordna alla kommunala in under det holdingbolag vi redan har. Inte diskuterat eller hanterat demokratiskt. Ett holdingbolag vi startade för att kunna hålla ryggen fri om det skulle bli bekymmer med ekonomin i flygplatsbolaget. Så illa och så odemokratiskt att jag blev både illa berörd och ilsken. Ska vi göra om kommunens bolag till att ingå i en gemensam koncern så måste det till mer arbete än att slänga fram förslagen under ett fullmäktigemöte en sen eftermiddag.

Vi hade även valärenden där vi valde till bostads och fastighetsbolaget, dessa ska sedan väljas vid respektive bolagsstämma. Jag valdes till ordförande, Mona Malmbo, Stina Nordlöf, Robbin Mikaelsson och Bernt Dahlberg till vice ordförande. Det känns både kul och spännande att få detta uppdrag och förtroende. Tackar!

Det roligaste var att vi valde Joakim Risberg till kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Jippie!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>