Inlandsupproret och bensinupproret, när folk fått nog!

I helgen ska Inlandsupproret manifestera på flera orter i landet bl.a i Vilhelmina. I veckans avsnitt av podden rak rygg genom Västerbotten kan du lyssna på initiativtagaren Inez Abrahamsson som berättar om varför upproret kommit till. Du hittar den om du söker där poddar finns på Spotify, Itunes, Podbean eller går in på www.rakrygggenomvasterbotten.se

Det är inte bara Inlandsurroret som samlar röster för landsbygden. Bensinupproret 2.0 har också det fått många följare de senaste dagarna. De protesterar mot att drivmedelspriset kommer att höjas i framtiden. Det här året kommer inga höjningar att ske då det finns med i Januariavtalet.
Det avtalet har vi Centerpartister drivit fram och då vi är ett landsbygdsparti så är det självklart att klimatomställningen inte ska betalas av oss landsbygdsbor. Så i år höjs ingen bensinskatt. Vi kommer att fortsätta att se till att människor både på landsbygd och i städer ska ha rättvisa förutsättningar så långt det bara går.

Det som vi ser nu när det gäller drivmedel är att efterfrågan på drivmedel ökar samtidigt som det är en ändlig resurs. Det driver upp priserna till de toppnivåer de har idag.

Vi vet alla om att utsläppen måste minska och vi kan inte stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det inte vore så. Men det hjälper inte. Vi måste driva på utvecklingen för fossilfria bränslen och andra drivmedel än de vi har idag. De finns men det har inte stimulerats att ta fram dessa. Skogen tex hos oss i norr skulle kunna producera drivmedel om vi bara gav det en rejäl motivation och puff framåt.

Sveriges utsläpp behöver minska liksom i alla andra länder. Men det ska inte ske på bekostnad av möjligheten att leva och bo var man vill. De folkrörelser vi ser i både Inlandsupproret och Bensinupproret 2.0 är fullt begripliga och visar på att det har nått en gräns. Folk har fått nog.
Det är bra att folkrörelserna också följs upp av media. Att Västerbottens folkblad startar en serie om villkoren för glesbygden tror jag är viktig. Om vi ska öka förståelsen hos beslutsfattare måste vi alla hjälpas åt att sprida bilden av verkligheten.

Vi i Centerpartiet kommer aldrig att acceptera klyvning av landet där villkoren blir orättvisa och omöjliga att hantera. Vi kommer att jobba hårt för att vända den utvecklingen än vart vi befinner oss i vårt land.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>