När fler börjar begripa…

Som du kanske märkt så kommer det nya förslag varje dag nu från Centerpartiet. Många av dem med landsbygdsstämpel. Igår kom förslaget som vi presenterat tidigare om att glesbygdsbor ska betala mindre i skatt och få mer kvar i plånboken. Det är ett steg i rätt riktning om än det krävs långt mycket mer för att balansera upp mellan olika landsdelar. Centerpartiets envetna arbete för att få fler att begripa att klyftorna i sverige mellan stad och land är förödande och måste göras någonting åt, börjar ge resultat.

Klyftorna mellan olika delar av Sverige ökar utan att vi som individer kan påverka det. Det handlar om att befolkningen blir allt äldre på landsbygd och i städerna bor de unga. Det gör att många små kommuner måste höja skatten för att kara av skola, vård och omsorg som är det kommunerna har som huvuduppgift. Det som ligger på frivillighetssidan som fritid, näringslivsutveckling och kultur får allt mindre del av kakan.

Det utgör inte bara en orättvisa, det riskerar också att bidra till en ond spiral av större avfolkning, ännu högre försörjningskvoter, ännu svagare skattebaser och ännu fler skattehöjningar. Så det är därför vi drivit på regeringen och fått igenom det här första steget att ta itu med den orättvisa skatteklyftan och bryta den onda spiralen.

Det blir 1 650 kronor mer i plånboken per person och år för alla skattebetalare som bor i Vilhelmina.
Känns bra att vi lyckats göra flera förslag till riktig och viktig politik, som nu genomförs skarpt i statens budget.

4 kommentarer

 1. Jörgen K

  Att politikerna har tappat frågan helt då det gäller att foga mellan stad och glesbygd kan absolut ingen ha missat då det har varit en medveten agenda senast 60 åren !

  Då man tar hänsyn till välfärdsservicen som betalas över lönebeskattning där vi alla ska förväntas erhålla tillgänglighet, så finns det beräkningar som visar att glesbygden skulle ha en skattelättnad på cirka 46.0000 i stället för 1600:- i snitt, samtidigt skulle staden påföras en skattebörda på samma belopp för deras närhet till allt. Det statistiska snittet kräver politiskt mod, nu baseras allt på populism och egen strategisk positionerande.

  Jämnar man ut tillgänglighet, vägstandard, ålderspyramid, skattekvot, medianinkomst, uttaxerad skatt mm, finner man att siffrorna är mera korrekt.

  Att politiskt ”ge” skattelättnader till stödområden är en bedräglig väg att gå, det ger incitament att staten fullständigt ignorerar behov och nödvändigheter med hänvisning till att de redan blivit kompenserade. Samtidigt pekar staden finger och återigen påpekar att glesbygden är tärande och duger bara till att semestra i….

  Medel finns, men den politiska förmågan saknas.

  Då politiken har misslyckats måste plånboken styra, bort med räntebidraget och för varje skattelättnad eller stöd till stödområdet, skall staden belastas med samma värde. I samma ögonblick som det uppdagas kommer företag och folk att börja flytta ut från städerna och någon skälighet i balansen infinner sig.

 2. Olle

  Jo det var ju bra att människorna får mer kvar i plånboken ??
  Men nu tog ni ju tillbaka dessa med råge i och med bränsleskatten.
  Vill gärna ha er svar på vad du tycker om att C gick med på detta.
  Gissar att du inte vill kommentera detta, Däremot antar jag att Helena L kommer att göra det för hon jobbar fortfarande för landsbygdens bästa.
  Ett spel för gallerierna ,ena dagen ge andra dagen ta mera.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Hej. Här kommer ett krångligt men sant svar. M/KD budgeten som röstades igenom förra året, och som är den gällande budgeten, innehöll för innevarande år en indexhöjning av bensinpriset men man tog bort den s.k. överindexeringen för 2019 men för 2020 så ligger den kvar. I den budget som C nu varit med och förhandlat fram så sänker vi skatten på bensin och diesel så att den överindexering som låg i M/KD budgeten inte slår igenom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>