Leverans från förra stämman…..

Som du kanske märker så är det fullt i medierna med förslag som Centerpartiet både fått igenom inför nästa års budget och förslag som ska presenteras på Centerpartiets stämma om några veckor. Det som varit förslag i tidigare stämmor har nu blivit verklighet när de går igenom i den svenska statsbudgeten. Det betyder att det som ska beslutas på stämman också kan bli reell politik inom kort.

Några av de förslag vi drivit igenom som nu blir av handlar om både ekonomi, företagande, jämställdhet och integration.
Nu blir det hälften så dyrt att starta aktiebolag. Från och med årsskiftet föreslås kravet på aktiekapital att sänkas till 25 000 kronor, istället för den nuvarande nivån på 50 000 kronor, när någon vill starta aktiebolag. Alltså en halvering jämfört med idag.

För att få de som har verkligt svårt att skaffa sig ett jobb så blir det nu lättare. Arbetsgivaravgiften sänks med två tredjedelar från 31 till 10 procent när företag anställer unga, nyanlända eller långtidsarbetslösa under deras två första år på eller tillbaka på arbetsmarknaden. Det kommer att göra skillnad för både den som får jobbet och för den arbetsgivare som vågar satsa på att anställa.

Något som jag är verkligt stolt över är att Kvinnojourerna får en ordentlig finansiering de två kommande åren. Pengar som verkligen gör nytta och som tyvärr behövs. Våld mot kvinnor i hemmet är ett stort problem där samhället måste ge kvinnorna och barnen en chans att gå vidare.

Det kommer fler förslag så häng med i politikutvecklingen på www.centerpartiet.se

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Det finns redan idag många aktiebolag som är skapade och överförda från t.ex Irland där kostnaden är 1 (en) euro. Så det är inte aktiekapitalet som är orsaken till låg aktivitet på företagande.

  Tittar vi på Norra Norrland ligger de cirka 20% under rikssnittet och inlandet ytterligare 20% under det. Jag har träffat på åtskilliga som har kunnat tänka sig starta eget, men av familj och släktingar ut ur den mörkröda myllan så får dom lägga in i ekvationen att de blir förskjutna socialt… Detta synsätt, denna utökade jantelag är en av de största stötestenarna för entreprenörskap.

  Huruvida löneskatten är si eller så har inte heller någon större betydelse, verkligheten är att den anställda ska matcha företagets verksamhet och om det verkligen är arbete som ska utföras så vet alla vilka kriterier som ska uppfyllas. Sedan är företagarens största motståndare konstanta förändringar i skatter och avgifter, den senare ofta beslutade i kommuner av politiker som absolut ingen aning har om vad de beslutat om.

  Sysselsättning är en annan sak, det har inget med företagande att göra utan är i praktiken helt skattefinansierad. Och skulle jag låta någon vara ”sysselsatt” i min verksamhet ska staten betala merkostnaden i min verksamhet. Det kan inte bli andra än de ”sociala företagen” som är mottagare av de förmågor som inte efterfrågas annorstädes.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   allt vi kan göra för att fler ska våga, vilja coh kunna starta företag ska vi göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>