Kommer din väg att plogas i vinter och vad gör Region Västerbotten?

På tisdag får jag svar på den interpellation jag ställt till regionstyret om vägarna i länet. Jag har frågat vad de gör för att säkra att vägunderhållet ska fungera i vinter. Ska bli spännande att höra vad de gör eller gjort.

Själv har jag gjort en PoD sändning på www.rakryggenomvasterbotten.se
med Gunnevi Näslund som förklarar hur det hänger ihop. Sen har jag kontaktat Trafikverket som säger att ansvaret för enskilda vägar alltjämt ligger på vägföreningarna, såväl sommar som vinter. Och det vet vi ju. De enskilda vägarna är i många fall i bättre skick än det som staten ansvarar för.

Tillsammans med Riksförbundet för enskilda vägar, entreprenörer och LRF arbetar trafikverket dock för att underlätta för de enskilda väghållarna att upphandla sin vinterväghållning, utan att ta över ansvaret.

De jobbar med att få ut bättre information, råd och tips till vägföreningar och att förbättra Trafikverkets upphandling. I upphandlingar så ska de bifoga kontaktuppgifter till de vägföreningar som finns till den entreprenör som får plogningen av den allmänna vägen för att försöka samordna väghållningen.

Det är bra att trafikverket jobbar på. Det blir ju väldigt märkliga diskussioner för att försöka förklara att vägen till tex Giselas inte får plogas av väghållaren som kör förbi nån kilometer bort för att istället få en traktorföretagare från Kittelfjäll många mil bort ska komma och ploga den korta lilla vägstumpen. Eller Granlien byn där traktorföretagaren kommer från Siksjönäs. Det går inte att få ihop för varken de som bor efter dessa vägar eller för oss som politiker. Hållbarhet som ambition håller inte.

Då tekniken med GPS finns borde det gå att även fakturera vägföreningarna utifrån den GPs kartan där mans er vart plogbilen gått. Tekniken finns ju.

Jag hoppas verkligen att detta löser sig inte minst för att befolkningen ska kunna känna sig trygga att hemtjänst och ambulanser tar sig fram i vinter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>