En kort rök historia

 

Apropå gårdagens blogg som handlade lite om rökare känner jag att jag måste få berätta om min moster, hon bor uppe i Malå/Lapplands län och det är inte så stort samhälle. Detta hände för ca 25-30 år sedan.

Hon kom till sin läkare som sa med lite nedlåtande röst: nå hur var det nu med rökningen, röker du än?
-Ja, svarade min moster, det gör jag.
-Jamen herregud vad bra, får jag då låna en cigarett av dig innan jag kreverar. Sedan öppnade dom fönstret i mottagnings rummet och rökte på varsin cigg. Ja sa läkaren, nog vet jag att rökning inte är bra, men det är ju så farligt med mycket annat och någonting måste man få unna sig.

Nog hör man vilken skillnad det är på årtalen, nu och då. Dom visste nog inte så mycket på den tiden, i alla fall inte vad som kunde bli på sikt. Nu är det ju så med rökning att blir du någon gång sjuk, beroende på rökningen, så dröjer det trots allt ett antal år innan det händer. Du drabbas inte av lungcancer efter 1 år som rökare, och du får inte kol efter 5 år, men när du väl åker dit då är det allvarligt…tyvärr.

 
Ha en fin söndag, vi sitter i bussen, på väg hem från Malå, vi tog en rövare och åkte dit igår för att lämna lite saker.
Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Ing-Britt Stidell

    Ja, tänk hur det kunde va på den ”gamla goda tiden”. Jag har varit rökfri i 18 månader nu kom jag just på. Vad tiden har gått fort, vi har ju kännt varandra lika länge ungefär. IB

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten