Bortkollrad

 

Jag la in en kommentar igår, på Lisbeths blogg, som handlade om olika härskartekniker, jag skrev att jag körde med en teknik som jag kan kalla kollrabort teknik. Vilken innebär att man avleder den som kommit på en bra sak, med något bättre, utan att personen i fråga lägger märke till det.
 
Nu pratar jag mest om yngsta dottern som ibland har vilda fantasier och önskar göra både det ena och det andra. Är det inte att åka till Hawaii så är det att skaffa en sköldpadda, en hamster, ett marsvin och 5 hundar, och det ska dessutom gå alldeles utmärkt även fast hon redan har två katter. Dom kan hon ju stänga in någon annanstans…typ.
 
När hon var mindre och väldigt mycket, rymningsbenägen, hon tyckte om att tvärsticka iväg för att se om någon skulle jaga henne, så kunde man (när man var less på all jakt) avleda henne genom att tjoa till och ropa högt -nämen Jennifer, kolla här, vad är det här för något? Sedan stod man där och såg helt vilsen ut och som att man behövde hennes vetskap. Det fungerade för det mesta.
 
När hon skulle hämtas hem från förskolan så ville hon ju aldrig gå hem med en gång men då körde man med en annan variant på kollrabort, då sa man att ok, vi kan stanna 10 minuter men sen ska vi hem. Vi hade aldrig några problem då jag började köra med det. Jag hade nog nämligen läst att vi föräldrar är experter på att ställa frågor till våra barn, då vi egentligen inte menar det som en fråga utan som ett kommando.
 
Jag hör det överallt idag också, från andra föräldrar. -Du Viktor! Ska vi gå hem nu? Om grabben inte vill hem så säger han ju givetvis nej, och det är då inte det svaret föräldern vill höra utan dom hugger direkt med, joho, det ska vi visst, nu ska vi hem. Sedan blir det gråt och tandagnisslan men hem ska dom obevekligen. Och vad lär sig då dom barnen? Jo, att när dom blir tillfrågade om saker så är deras svar ingenting värt, för hur gärna dom än vill vara kvar ute så blir det inte så, och hur än dom kämpar med att få vara vaken 10 minuter till på kvällen så kommer inte det att hända, varför ställa en fråga då svaret ändå inte kommer att räknas? Är det så svårt att ge barnen dom där 5-10 minuterna extra, så dom får känna att deras ord också är värt något? Så kanske båda parterna kan gå hem med ett leende på läpparna, och utan tjafsande. Livet blir lite lättare, jag lovar!
 
Ha det gott!
Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Bra skrivet.
    Jag funderar också en hel del över mina bekanta som frågar sina barn;
    – Vad vill du ha till frukost?
    Kan en två-åring veta vad den vill till frukost och tar det inte 100 år att bestämma detta. Ibland tycker jag att man kan bara bestämma åt de små liven.

  2. Helena Nilsson Springare

    Så sant! Barn i lägre åldrar har egentligen inte ens förmågan att välja överhuvudtaget så det kan bli jättefrustrerade över: ”Vill du ha äpple eller banan” Egentligen är vissa saker så självklara, men vi föräldrar hajjar inte sånt… förrns kanske efter två eller tre barn haha. Barn behöver oftare direktiv än frågor, men vi vill vara så ”snälla” men ändå blir det så fel. Intressant ämne.. kanske får bli en blogg? 😀 Men nu: BULGARIEN!!

  3. Maria Lundmark Hällsten

    Svar till Helena Nilsson Springare (2009-09-08 08:31)
    Tilllåt mig att småle. Jag anser också att det första barnet egentligen bara är ett prov, man vet ju ingenting om hur dom fungerar. Och misstagen man gör med det första barnet får man åtgärda på det andra.

    Men, och detta är viktigt, inga barn är likadana, man kan inte fostra sina barn på samma sätt, dom är olika individer och tar till sig saker på olika sätt. Det finns inga genvägar, man får anpassa sig efter vad man har.

    Ha en riktigt fin semester till Bulgarien!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten