Viktigaste Ja-rösten inte med i TV-debatt

Av , , Bli först att kommentera 8

På onsdag ordnat Västerbottensnytt en webbdebatt om folkomröstningen. Det konstiga är att viktigaste rösten på Ja-sidan, Västerpartiet, inte får vara med i debatten. Västerbottensnytt låter Moderaterna och Doroteaupproret representera Ja-sidan.

Jag tycker det är mycket tveksamt att låta Moderaterna framstå som inlandssjukvårdens främsta försvarare. Det är regeringens prioriteringar av skattesänkningar framför sjukvård som är en av orsakerna till att pengarna inte räcker till i Västerbotten. De borgerliga partiernas dyra privatiseringar som drar verksamhet till områden där det bor mycket folk gynnar inte heller människor som bor i glesbygd. Här kan du höra mer i dagens radio.

Vänsterpartiet lämnade majoriteten i landstinget när vi inte kunde förhindra besparingarna på inlandssjukvården och vi fortsätter arbeta för vård på lika villkor, i hela länet. Det finns ett rödgrönt alternativ för dig som brukar rösta rött eller grönt och som samtidigt inte vill se indragningar av ambulanser i glesbygd. Det alternativet är Västerpartiet.

Rösta ja i folkomröstningen den 8 september och rösta rött nästa år!

Välkommen att träffa Vänsterpartiets riksdagsledamöter!

Av , , Bli först att kommentera 5

Idag besöker Vänsterpartiets riksdagsledamöter länet för öppna samtal om hur vi tillsammans ska förbättra Sverige och ge sitt stöd till Ja-sidan inför folkomröstningen i Västerbotten. I fokus är frågor om vinster och privatiseringar i välfärden och neddragningarna inom sjukvården som Västerbottens medborgare ska folkomrösta om 8 september 2013.

Jag tycker det känns jättebra att vår riksdagsgrupp är engagerade i frågor som är viktiga här i Västerbotten.

Välkommen på något av mötena i kväll!

Skellefteå
Plats: PRO-lokalen, Kanalgatan 6
Datum: tisdag 20 augusti
Tid: 19:00
Deltagare: Ulla Andersson, ledamot i finansutskottet

Lycksele
Plats: City hotellet, Storgatan 47
Datum: tisdag, 20 augusti
Klockan: 19.00
Deltagare: Lena Olsson, ledamot i justitieutskottet

Storuman
Plats: ABF, mittemot Qstar
Datum: tisdag, 20 augusti
Klockan: 19.00
Deltagare:
Hans Linde, ledamot i utrikesutskottet

Robertsfors
Plats: Gillestugan/Centrumhuset
Datum: tisdag, 20 augusti
Klockan: 19.00
Deltagare: Mia Sydow Mölleby, ledamot i konstitutionsutskottet

Umeå
Plats: ABF, Rådhusesplanaden 16 B
Datum: tisdag 20 augusti
Klockan: 18-20
Deltagare:
Marianne Berg, ledamot i civilutskottet
Siv Holma, ledamot i trafikutskottet
Jacob Johnson, ledamot i skatteutskottet
Lars Ohly, ledamot i kulturutskottet och EU-nämnden
Eva Olofsson, ledamot i socialutskottet

Ska man få tjäna pengar på vård?

Av , , 6 kommentarer 8

Idag är det landstingsfullmäktige och i debatten om privatiseringen av primärvården hävdar moderaten Nicklas Sandström att företag inte etablerar sig i vården för att tjäna pengar.

Frågan är varför det då blivit sånt ramaskri från både borgerliga partier och privata vårdkoncerner kring Vänsterpartiets och LOs förslag för att mota ut de privata vinsterna ur välfärden?

Vänsterpartiets förlag innebär att bara non-profit företag ska få bedriva vårdverksamhet som betalas med skattemedel. Om företag i sjukvården inte vill tjäna pengar borde det förslaget välkommas även av moderaterna.

Vården ska slippa friskolornas bekymmer

Av , , Bli först att kommentera 12

I dagarna diskuteras bekymret med friskolor som går i konkurs, efter år av lukrativ verksamhet där många ägare gjort sig stora vinster. När problemen med friskolesystemet är så tydliga är det konstigt att inte alla partier är överens om reformer för att sjukvården inte ska gå samma väg. Men icke; lagarna som tvingar landstingen att privatisera ligger fast.

Idag har privata vårdbolag rätt att etablera en ny hälsocentral där de bedömer att det är lönsamt. Det är fel sätt att fördela vårdresurser. Det är hög tid att byta ut privatiseringsivern både vad gäller vård och skola.

Jonas Sjöstedts debatt i VK kan du läsa här:
http://www.vk.se/813938/friskoleforetagens-nedlaggningar-drabbar-eleverna

Lika lön för lika arbete?

Av , , Bli först att kommentera 7

På mitt skrivbord ligger en liten statistikbok där man kan hitta fakta om saker som rör jämställdhet. Jag bläddrar och läser i den ibland för att det är bra att påminna sig om hur verkligheten faktiskt ser ut.

2011 tjänade kvinnliga säljare 81 % av männens löner, kvinnliga ekonomer 80 % av de manliga ekonomernas löner och kvinnliga städare 98 % av männens löner. Än finns det mycket kvar att göra!

Folkomröstningsfrågan är klar

Av , , 1 kommentar 7
Igår kom alla partier överens om vilken fråga som ska ställas i den kommande folkomröstningen om inlandssjukvården. Två representanter från Doroteaupproret var också med. Det visar att mitt förslag om att återremittera frågan på förra veckans fullmäktige var rätt.
 
Nu kan vi fortsätta att prata om det viktiga; hur skapas en vård som befolkningen i hela Västerbotten känner sig trygg med?  Hur skapas kloka lösningar i länets glest befolkade delar? Och hur ska vi få till en satsning på sjukvård efter år av nationell politik som väljer skattesänkningar för satsningar på det gemensamma? 
 
 
Frågan lyder så här:
Som en del i att nå balans i ekonomin beslutade Västerbottens läns landsting 2011 att minska antalet vårdplatser i Dorotea och att ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil.
 
Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser och läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans

V föreslår återremiss på frågan som ska ställas i folkomröstningen

Av , , 2 kommentarer 11

Imorgon är det landstingsfullmäktige som ska behandla den omdiskuterade folkomröstningsfrågan.

1. Vänsterpartiet kommer att rösta ja till en folkomröstning.

Vi lämnade makt och inflytande i samband med att majoriteten splittrades eftersom förslagen om försämringar av inlandssjukvården vad dåliga. Protesterna mot förändringarna har varit stora och det måste respekteras.

2. Vänsterpartiet kommer att föreslå att själva frågeställningen återremiteras eftersom det inte finns någon samsyn kring vad det är vi egentligen ska rösta om.
Att partierna inte kan sy ihop en gemensam lösning med folkinitiativet kring frågan är riktigt dåligt och socialdemokraterna har med rätta fått ta mycket kritik för det. Men de borgerliga partierna har ett stort ansvar. De har också möjlighet att arbeta för att det blir en bra frågeställning som alla kan acceptera.
 
3. Det är dags att vara pragmatiskt vad gäller datumet.
EU-valet är den pragmatiska lösningen. Alla de som slitit med namninsamlingen ska få besked så fort som möjligt. Samtidigt kan jag som landstingspolitiker inte försvara en stor omröstningsapparat på ett datum som riskerar att få ett lågt valdeltagande och som dessutom är väldigt dyrt.

Dags att samsas om folkomröstningen!

Av , , 4 kommentarer 5

Lägg folkomröstningen om inlandssjukvården i samband med Europa parlamentsvalet i juni 2014.

Doroteaborna ska inte behöva vänta längre än nödvändigt, samtidigt behövs så högt valdeltagande som möjligt för att omröstningen ska få legitimitet. Det gör man bäst genom att lägga omröstningen tillsammans med ett allmänt val. Man ska inte heller sticka under stol med att det skulle bli betydligt billigare att lägga omröstningen i samband med EU-parlamentsvalet, och med tanke på landstingets ekonomi är det inte oviktigt. 

Som väntat fortsätter det politiska tjafset om frågan som ska ställas i folkomröstningen idag. Så blir det när förmågan att sy ihop gemensama lösningar  saknas. Borgerliga debattörer hoppar ivrigt på socialdemokraterna, när fokus för alla partier borde vara att få till en bra folkomröstning, med en bra fråga som är väl förankrad hos folkinitiativet som samlat in namnen.
 
Mina kommentarer kan du höra i radio och se i TV.

Sluta bråka om folkomröstningen!

Av , , 1 kommentar 13

Frågorna kring inlandssjukvården har varit illa skötta under lång tid. I oktober 2011 lämnade Vänsterpartiet majoriteten i landstinget och jag min landstingsrådspost för att inlandssjukvården är viktig för oss och vi vill se andra lösningar är de som socialdemokraterna drivit igenom.

Människors förtroende för landstingspolitikerna har fått en ordentlig knäck sen dess och fokus för alla partier borde nu vara att försöka bygga upp det förtroendet igen. Jag känner mig väldigt bekymrad när jag ser att det politiska käbblet bara fortsätter. Socialdemokraterna och Moderaterna presenterar idag var sitt förslag på både fråga och datum. Det enda rimliga vore att partierna tog ansvar och kom överens om en tydligt formulerad fråga som också är förankrad med de som gjort namninsamlingen. Det är dags att lägga partistrategierna bakom sig och faktiskt tänka på demokratin!