Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Regeringens åtgärd för rättvisa betyg

Äntligen!

Tidigare har regeringen satsat på en tydligare inspektion av skolan. Det började man med redan då jag jobbade på Skolverket t.ex. genom att organisera om myndigheten och stärka inspektionens roll. Efter den nya regeringen tillträdde har man förtydligat  kunskapskraven, det har skett stora satsningar på lärarfortbildning och en ny betygsskala har införts.

Nu presenteras nästa åtgärd inom skolan. Det är en väg till lösningen på problemet med till synes oförklarliga betygsskilnader mellan olika skolor och den osäkerhet detta faktum skapar i fråga om betygen verkligen är rättvisa?!

Regeringen ger nämligen Skolinspektionen verktyg att i fortsättningen inte bara jämföra de nationella provresultaten i förhållande till elevernas betyg utan i även möjlighet att granska provresultat i detalj för att kunna bedöma om provet har rättats korrekt. Om resultatet av den fördjupade granskningen  visar att elever på en skola inte har åsatts rättvisa och likvärdiga betyg kommer det resultera i sanktioner.

Min förhoppning är att denna åtgärd i första hand skapar ännu bättre möjligheter för elever att välja skola och att de därefter ska känna sig trygga i det val av utbildning som de har gjort inför fortsatta studier och arbetsliv. Sedan kan jag inte låta bli att glädjas över att vi får en möjlighet att syna kvalitén i våra egna skolor, kommunala som fristående, med hjälp av Skolinspektionens nya uppdrag.

Lär mer här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/gymnasieskolor-som-satter-for-hoga-betyg-ska-straffas-1.932776

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.