Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Snacka om att det behövs PU i Nya Zeeland!

Varför tycker jag det kanske du undrar om du lyckats missa nyheten? Det är nästa så jag önskar att det inte vore sant men…

Det är nämligen så att ca 50% av landet Nya Zeelands invånare har röstat om att avskaffa deras egen lag mot barnaga. Jo, du läste rätt – de har beslutat att AVSKAFFA den lag som FÖRBJUDER BARNAGA??!

En övervägande del av befolkningen i Nya Zeeland vill ge föräldrar rätt att slå sina barn. Det visade ett preliminärt resultat när en tre veckor lång folkomröstning avslutades på fredagen den 21 augusti 2009. Enligt resultatsiffrorna vill 87,6 procent av de röstande att lagen mot barnaga som landet antog 2007 ska avskaffas.

Jag kan inte säga att jag är insatt i argumentationen bland de två falangerna Nya Zeeland men jag tycker å andra sidan inte att jag behöver vara det för att uttrycka MIN KOMPLETTA AVSKY mot att frågan om man får slå sina barn eller inte överhuvudtaget har kommit upp. Jag hoppas att politiker i andra sammanhang och positioner med möjlighet att påverka markerar för regeringen i Nya Zeeland att de minsann företräder åsikter som innebär att de INTE tycker att är ok att SLÅ SINA BARN!! Inte under några som helst omständigheter!

Det är vuxna som är barns föredöme. Därför måste i första hand föräldrar vara tydliga och våga sätta gränser för att visa barnet (och ungdomen) respekt och omtanke. Men inte genom att bete sig illa mot dem! På vilket sätt stärker det barnet och bidrar till dess personliga utveckling på ett bra sätt om barnet får styrk? Och vad är föräldern föredöme för?

Vad är det (rent kroppsligt) för skillnad mellan att få stryk av sin mor och far jämfört mellan att få stryk av sin; grannes förälder, fotbollstränaren, okänd på stan, klasskamrat, fröken eller rektor? Som då plötsligt klassas som misshandel. Eller i ett annat perspektiv varför inte, säg; arbetskamrat, chef, make eller maka, granne eller okänd på stan? Då, förmodligen bedömt som grov misshandel eller kvinnofridskränkning. Det är ju samma sak även om man som vuxen får ta emot stryk. Ett slag med handen, öppen eller knuten hand, eller en spark är ju ett slag som gör ont och skadar. Dessutom tar ju tar ett barn i jämförelse med en vuxen större skada. De är skörare helt enkelt.

Nej tacka veta jag Personlig Utveckling, PU. Nya Zeeländarna som röstat för att legalisera barnmisshandel är en tragisk samling. De har ett stort (uppenbarligen omedvetet) behov av att lära sig Tänka Smartare. mer Positivt och Konstruktivt istället för nedbrytande. Mot Långsiktiga Mål och Visioner istället för på mycket kortsiktiga och begränsade lösningar på isolerade problem.

Men man kanske måste börja med att skicka dem böcker av Astrid Lindgren så de inspireras att se barn som människor med ideér, känslor och behov som har lika stor eller större rätt att bli behandlade med respekt och mänskliga rättigheter som de som röstat för barnsga själva anser sig ha,

En kommentar

  1. Britt

    Mycket bra inlägg.

    Paralellt med en direkt avsky till deras beslut kan vi titta på hur vi har det i vårat eget land.

    Önskvärt att införa PU inbakat i skolschemat. Många ungdomar (även vuxna)är vilsna idag. Ätstörningar och skada sig själv är vanligt. Här måste vi tänka till.

    Det gäller att bygga upp självkänslan! Kavla upp ärmarna.

    Det gäller både barn/ungdomar/vuxna. Det finns tillgång till litteratur och även försläsningar. Det är en hörnsten till ett bra och roligare liv.

    Kortfattat skulle man kunna säga.
    Bättre självkänsla ger:
    Tryggare människor…som leder till att man acceptera sig själv med alla ”fel och brister” man tycks ha …….tycka om sig själv…….positiva tankar ger framgång bland kompisar/ arbetskollegor / ekonomi inte att förglömma (vem vill inte ha mera flyt med det) ja till och med samhällsekonomiskt om vi ska tänka riktigt stort……..så mycket roligare det blir.
    Ja mer aspekter finns det naturligtvis.

    Det blir som du tänker!
    Bland många andra bra böcker kan jag tipsa.
    Bok: Tankens makt, handledning och ideèr. (Irma Lauridsen)

    Tänk va roligt, jag vågade skriva detta inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.