Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Första ekonomiskpolitiska taleskvinnan utsedd i Liberala Kvinnor

 

Liberala Kvinnors förbundsstyrelse har beslutat att utse riksdagsledamoten Karin Pilsäter till ekonomiskpolitisk taleskvinna. 

Både Folkpartiet liberalerna och Alliansregeringen behöver sätta på sig genusglasögonen för att främja en ekonomisk politik som gynnar bägge könen. Feminism plus kapitalism är lika med sant och kvinnors frigörelse och oberoende har gått genom möjligheten att tjäna egna pengar. Karin Pilsäter symboliserar dessa ideal, säger Birgitta Ohlsson förbundsordförande Liberala Kvinnor och riksdagsledamot (FP).

………………………………………………………………………….

Under drygt ett år har jag haft ett lila märke på mitt kavajslag och ett märke fastsatt på min ryggsäck där det står "Feminism + Kapitalism = sant". Somliga har reagerat med att fnysa lite lätt men egentligen inte oartigt. Andra genom att tysta luta sig tillbaka i egna funderingar över ordens innebörd. En del personer har naturligtvis ifrågasatt min åsikt men mitt svar har varit kort och koncist snarlikt det som ges ovan av Birgitta Ohlsson.

För att visa lite mer hur jag tänker så vill jag lägga in lite om begreppet kapitalism. Kapitalism kan dels beteckna privat ägande och det kan dels ges innebörden att utbud och efterfrågan styr produktions- och prisnivå på varor och tjänster.

En kapitalist är en person som investerar egna eller lånade medel i olika tillgångar direkt genom att köpa skog och fastigheter eller indirekt via köpa av aktier eller andra värdepapper. Genom att köpa tillgångar strävar köparen=kapitalisten mot att öka sitt kapital genom att det nya kapitalet (=skogen mm) ger större avkastning än pengarna skulle ha gjort om de låg kvar på bankkontot.

Kvinnors frigörelse och oberoende har gått via kvinnors möjlighet att tjäna pengar dvs skapa eget kapital. Därför menar jag också att en liberal feminist och en kapitalist både kan agera sida vid sida utan motstånd och ge varandra stöd. Därför kan jag inte hävda att kapitalismen i sig skulle stå i vägen för kvinnors frigörelse och oberoende utan tvärtom att det förra är en förutsättning för det senare.

……………

 

 

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.