Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Politik för global utveckling – hållbar och rättvis

—–

Presskonferensen idag är tilltalande och ämnet känns angeläget. Det jag läst hittills är strålande. Tex att alla politikområden ska ha kunskap om och ta hänsyn till vilka konsekvenser olika politiska beslut får för människor i utvecklingsländerna.Eller att den svenska politiken för global utveckling ska inriktas både på att bistå de fattiga länderna i deras specifika utmaningar och att hantera politik i Sverige och inom EU, som kan hämma utvecklingsansträngningar i utvecklingsländerna. Den ska också tackla de globala utmaningar som hindrar en rättvis och hållbar utveckling. Såväl biståndet som andra politikområden ska bidra till detta.

För att på allvar omsätta Politik för Global Utveckling i praktiken konkretiserar regeringen arbetet under mandatperioden till sex globala utmaningar som identifierats som centrala. Dessa är:

  • Förtryck
  • Ekonomiskt utanförskap
  • Klimatförändringar och miljöpåverkan
  • Migrationsströmmar
  • Smittsamma sjukdomar och andra hälsohot
  • Konflikter och sviktande situationer

Inom allt arbete med politik för global utveckling förutsätts samverkan och politisk samstämmighet mellan olika politkområden för att ge resultat. Så bra att regeringen gått in för att styra upp arbetet för världen. Detta kommer att röja undan det ensidiga tänket på bistånd som enda vägen till global utveckling en gång för alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.