Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Viktigt att kyrkliga företrädare vågar stå på offrets sida

………….

Både som medmänniska och som förtroendevald inom svenska kyrkan vill jag ännu en gång lyfta det numera riksbekanta samhället Bjästa utanför Örnsköldsvik. Se mitt tidigare inlägg blogg.vk.se/admin/index.php .

Det som hänt är inte unikt. Människor talar illa om varandra och om medmänniskor de knappt känner för att vinna makt att påverka och skydda sig genom att vinna andras förtroende med en vi-känsla. Det speciella den här gången är att skvaller och elakt förtal har präntats ned i ett medium där kommentarerna kunnat göras synliga för andra än de "utvalda".

Jag vill slå ett slag för Hanne Kjöller som skrivit en ledare med tyngd i DN om skvaller, myter och skrönor som blir sanningar om det som "alla" vet under rubriken "Sällan har så många haft så mycket att lära" en passande travesti av Churchills bevingade ord. http://www.dn.se/ledare/signerat/bjasta-sallan-har-sa-manga-haft-sa-mycket-att-lara-1.1068810

Jag vill även lyfta en artikel av min kollega inom FISK, (Folkpartister i Svenska kyrkan), Karin Långström Vinge som skrivit en artikel om kyrkans förhållningssätt på SVT Debatt.  http://svt.se/2.35188/1.1944557/kyrkan_ska_alltid_sta_pa_offrets_sida?lid=puff_1927515&lpos=lasmer

Det kan aldrig nog poängteras hur viktigt det är att framför allt förtroendevalda och lärare, övrig skolpersonal och rektorer som representerar eller företräder skolan vågar ta ställning och sätta tydliga gränser för vad som är acceptabelt och inte. Utsatta barn och ungdomar måste skyddas av de vuxna i samhället. Förövare måste vägledas och deras behov måste tas på allvar och redas ut innan de är kapabla att verkligen kunna ta tillvara på en andra chans utan risk för sitt eget eller andras liv & hälsa. Att ta ansvar för både offrets och gärningsmannens bästa är medmänsklighet.

………………..

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.