Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Nattvandrare 2010


Förra årets succé med nattvandrare i centrala Umeå fortsätter, skriver UmeBRÅ på sin hemsida, för förra sommaren var det tydligen lugnare på stan än det har varit på flera år, trots fler människor och fler evenemang i centrala Umeå. UmeBRÅ (Brotts- och drogförebyggande rådet i Umeå), och Umeå C står bakom initiativet till nattvandrarna.

Vilka är Nattvandrarna? Jo ,Nattvandrarna är personer från olika föreningar som rör sig ute på stan på kvällar och nätter under helgerna för att skapa ett tryggare och trivsammare centrum under sommarhalvåret. Vandringarna görs i samverkan med socialtjänstens fältgrupp, Polisen och Umeå fritid unga. Nattvandrarna ska alltid visa respekt mot ungdomarna som de möter under vandringspassen och ska vara goda vuxna förebilder.

UmeBRÅ är ett sektorsövergripande lokalt nätverk som består av representanter från kommunen, polisen, kyrkan, landstinget samt näringslivet. Målsättningen är att utveckla, inspirera, samordna ett långsiktigt strategiskt alkohol-, brotts- och drogförebyggande arbete inom kommunen.

Upplevelsen av att bo i en trygg stad är en stark tillväxtfaktor. En människas upplevelse av trygghet är också avgörande för livskvalitén. Bland de elva största städerna i Sverige så ligger Umeå på en överlägsen förstaplats i lägst antal anmälda brott per 100 000 invånare.

Några av de personer som engagerat sig hittar man i Big Family Cruisers, Tegs SK, Umeå Salsa Club och personal från Länsförsäkringar. Det sistnämnda tillhandahåller bland annat nya jackor och har tecknat en olycksfallsförsäkring för samtliga nattvandrare. Länsförsäkringar menar att deras deltagande är en del av deras egen skadeförebyggande verksamhet, samtidigt som de vill ta steget att bli opinionsbildare och ta ansvar för Umeås ungdomar.
 

Min fotbollsklubb UIK P98 har anmält sig men intresset är så stort att vi ännu inte vet om vi får vara med och bidra till lugnare och tryggare centrum detta år!!! Bara detta tycker jag är ytterligare ett bevis på projektets framgång. Det är även på pricken varför föreningslivet är så fantastiskt. Dagens plus som min partikollega Peder nog skulle uttrycka sig.

Vill din förening veta mer eller anmäla sig?
spana in UmeBRÅS:s hemsida här: http://www.umebra.se/index.php?hem
 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.