Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Folkpartiet vill införa en statlig A-kassa för alla som arbetar

Arbetslöshetsförsäkringen finansieras i dag till två tredjedelar genom skattemedel.

Blott detta faktum betyder att a-kasseersättning är ett avsteg från den svenska modellen för den ekonomiska trygghet som samhället i andra fall, t.ex. vid sjukdom eller föräldraledighet, erbjuder alla.

Det betyder också att de som jobbar, men som inte är med i en a-kassa, är med och betalar för andras arbetslöshetsersättning. Därför är det är inte mer än rättvist att alla som arbetar kan dra nytta av ekonomisk ersättning i de situationer där inkomstbortfall i vanliga fall betalas ut.

Men tyvärr finns det en stor grupp människor som idag står helt utan inkomstskydd vid arbetslöshet. Regeringen har nu därför tillsatt en parlamentarisk utredning som bl a ska pröva en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

Denna lucka i vårt svenska skyddsnät skapar både sårbarhet i samhället och på det individuella planet och visar att Sverige behöver en allmän arbetslöshetsförsäkring. Alltså, menar Folkpartiets partistyrelse, att staten bör ta över ansvaret från facken och samtidigt utöka den till en allmän arbetslöshetsförsäkring. Det är ett lika naturligt och stort steg som när de enskilda sjukkassorna på 1950-talet gick upp i den gemensamma sjukförsäkringen.

En allmän statlig arbetslöshetsförsäkring kommer även att leda till att löntagare inte kommer att känna sig tvingade in i ett fackligt medlemskap av oro för att hamna utan a-kassan om de någon gång i framtiden få behov av det stöd den erbjuder.

Läs DN:S intervju av Jan Björklund om detta: http://www.dn.se/nyheter/valet2010/fp-krav-pa-statlig-a-kassa-1.1111850

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Arbetsgivaravgifter är INTE skatt. Dessa är avstått löneutrymme för när man blir sjuk eller arbetslös. I dagsläget betalar man via arbetsgivaravgiften för den s.k. Alfa-kassan som ALLA har rätt till (även om de inte är med i någon a-kassa). För att ÄVEN få A-kassa betalar man medlemsavgift till en a-kassa. De flesta är så klart med i en a-kassa eftersom det helt enkelt innebär en större ersättning än att enbart få alfa-kassa. Så NEJ, arbetsgivaravgifter är INTE skatt.

  2. Maria Lindvall

    Svar till Conny Forsström (2010-07-04 11:57)
    Arbetsgivaravgifterna bedömdes av SACO redan år 2006 att utgöra upp till 50% av skatt. Samma år konstaterade Socialförsäkringsutredningen att arbetsgivaravgifter benämndes och hanterades som skatt, (SOU 2006:86).

    Jag vet att namnet arbetsgivaravgift är missvisande eftersom det är en obligatorisk avgift, kopplingen till de sociala trygghetssystemen är svag och avgiften redovisas tillsammans med andra skatter i statsbudgeten.

    Läs Hanne Kjöllers vassa debattinlägg i DN om socialförsäkringarna. http://www.dn.se/ledare/signerat/socialforsakringarna-svart-att-sta-pa-brutet-vansterben-1.1126098

  3. Conny Forsström

    Citat från diskussion i min blogg:
    ”Wikipedia kallar kopplingen mellan arbetsgivaravgift och socialförsäkringarna för svag pga att alliansen tagit det överskott, som inbetalningarna till systemet gett, till att finansiera sina skattesänkningar, istället för att sänka avgifterna (eller höja ersättningen). Om ett privat försäkringsbolag gör detta, skulle det kallas stöld: tänk dig om Länsförsäkringar höjer försäkringspremien för att få ett överskott som de sen använder till andra ändamål än utbetalningar eller administration. Man skulle betala en massa till försäkringen som inte går dit.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.