Maria Lindvall (L) socialliberal politiker

Fp ser på Naturvård-Biologisk mångfald-Klimat-Energi i dess helhet

 *************

Varje dag försvinner hundratals arter för att aldrig mer återkomma. Det finns många skäl att bevara och stärka det myller av arter som skapar basen för allas våra livsmöjligheter. Vi kan se delar av ekosystem men vi har alldeles för lite kunskap om helheten.

Folkpartiet föreslår därför bl.a. följande åtgärder för helheten i rapporten  Naturvård, havsmiljö och biologisk mångfald, http://www.folkpartiet.se/ImageVault/Images/id_11447/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

Grönare städer – plantera ett träd Träd och parker är stadens lungor. Inte minst i den täta staden med goda förutsättningar för kollektivtrafik och klimatvänlig energiförsörjning som möjliggör låga växthusgasutsläpp per capita är det viktigt med gröna andningshål – estetiskt, socialt som av klimatskäl. Kommunala insatser för grönstrukturen skulle kunna utformas som lokala principer om ”en lägenhet – ett träd”. Trädgårdars, parkers och odlingslotters betydelse måste lyftas fram liksom ett ökat arbete med att mjukgöra hårda impediment i stadsmiljön, något som även underlättar vattenavrinning och -rening. Goda lokala idéer som avfallskvarnar, cykelstråk och lösningar för energieffektivitet ska uppmuntras.

Fler våtmarker Genom att anlägga och återskapa fler våtmarker som recipienter för naturlig rening av vattnet ges positiva sidoeffekter i form av ökad biologisk mångfald. För områden som är strategiskt viktiga för att förhindra läckage ska enklare miljöprövningsregler gälla för anläggande av  våtmark.

 

Fler förslag ur rapporten:

Mer resurser till naturvård. Inom ramen för kraftigt minskade utgifter för den europeiska jordbrukspolitiken ska resurserna till miljöåtgärder inom landsbygdsprogrammet öka.

Nej till intensivodling av skog. Ett nytt etappmål om skydd av skog till 2020 behöver antas för att uppnå miljökvalitetsmålet Levande skogar.

Gör det möjligt för enskilda medlemsstater i EU att införa ensidiga fiskestopp i lägen där akuta hot mot bestånden förekommer.

Sätt pris på ekosystemtjänsterna.

Höj beredskapen mot oljehotet. Ett system av nödhamnar bör inrättas dit skadade fartyg kan bogseras och tas om hand, liksom ett aktivt trafikövervakningssystem för fartygstrafiken i Östersjön.

Ställ krav på miljöcertifiering av lantbruksföretag i känsliga och belastade områden för utbetalning av stöd från EU:s landsbygdsprogram.

Förbjud fosfater även i handdiskmedel samtidigt som arbetet med att få till ett EU-förbud mot fosfater och regleringar av andra fosforföreningar i tvätt- och diskmedel fortsätter med oförändrad kraft.

Gör Arktis till marint reservat.

Skatten på handelsgödsel kan behöva återinföras för att minska kväveläckaget om det visar sig att användningen av handelsgödsel ökar markant.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.