Marie

På sommaren ska man bygga, men vilken typ av uppvärming?

Vi håller på och bygga hus för fullt, det är riktigt kul, men så otroligt mycekt man måste tänka på kan inte fatta.

Gud, vad ska man välja för värmesystem egentligen? Finns hur många olika vägar att att välja som helst.

Vi var inne på bergvärme och el först, men sen läste jag att man i nybyggda hus inte har den förbrukning av energi som motsvarar den dyra startkostnaden som bergvärme innebär. Bergvärme kostar cirka 120 000 kr för borrning, pump och installation vilket är rätt mycket pengar tycker jag.

Vi har varit nära att göra en hel del fel under bygget, men som tur var så har vi Bengt på Totalbyggkoll.se har har hjälpt oss igenom det mesta. Han är vår kontrollansvarig, typ en som håller koll hjälper oss med att ansöka om bygglov och liknande.

Men åter till bergvärme eller ej, vi har inte bestämt oss, alternativer är exempelvis jordvärme, dvs slangar under hela gräsmattan. Det är lite billigare runt 90 000 kr tror jag, men är ganska smart att lägga när man ändå ska riva upp hela tomten för att anlägga gräsmatta.

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. Marcus

  Det beror ju lite på hur välisolerat hus ni tänker bygga. Bygger ni ett passivhus så behöver ni ju ingen uppvärming alls. Eller det räcker då iaf med en liten elpatron i ventilationssystemet för att ge lite extra värme de riktigt kalla dagarna.

  Undvik luftvärmeväxlare. De är riktigt ineffektiva då de behövs som bäst (dvs de smällkalla nätterna mitt i vintern). Då är de lika dåliga som direktverkande el.

  Bergvärme ger er en väldigt bra komfort. Det kanske inte är det billigaste men ni kommer att få en jämn och fin värme utan något krångel.

  Jag är ingen utbildad energiingenjör men jag har varit sambo med en sådan. ;)

  • Marie Live (inläggsförfattare)

   Tack, marcus. ja bergvärme verkar vara ett av de bättre alternativen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>