Marja

Den långa resan.

En ”riktig människa” med ont i höften.

I dag har jag fått veta att jag är en “riktig människa”. Jag hjälpte en man med rollator av bussen. Jag har hjälpt honom flera gånger förut. Han åker samma buss som jag, men stiger av på Vasaplan när jag ska stiga på. De moderna bussarna är ganska låga, men har man problem med både balansen och ett ben som släpar efter, är det inte lätt att manövrera både rollatorn och sig själv.

I dag hade han vinterkängorna, halvt uppfläkta och med snörena farligt slängande, på sig och formen var inte den bästa. Under årens lopp har jag sett honom tackla av på ett sorgligt sätt. Han brukar alltid vara tacksam för hjälpen och i dag sa han: “Du är en riktig människa”.

Han är finsk, så jag började förstås genast fundera över vilket uttryck hans hjärna översatte. Det finns ett uttryck “tosi ihminen” = sann/ verklig människa. Kunde vara det. Å andra sidan känner jag att jag gärna är en “riktig människa”, för det låter verkligen hedervärt. Jag ska försöka leva upp till det.

Jag hade förresten själv besvär med att stiga på och av bussen i dag, för jag har fått så förfärligt ont i muskelfästena i vänster höft. Jag tror att det beror på sättet jag stiger på cykeln. Jag gör som de flesta väl gör, sätter vänster fot på vänster trampa och krånglar upp min oviga kropp på sadeln. Kände i går att jag gör en konstig vridning med benet och att det kändes bak i höften och rumpan. Nu är det spikmattan som gäller och nästa vecka åker jag till min kompis’ stuga i Kalix och får vila från cykeln. Där gäller bara promenader i sakta mak.
Sen får jag väl börja göra som barnen, ställa mig med benen på var sin sida om cykeln och ta den trampan som ligger högst. Det ordnar sig nog.

Fortfarande inget regn. Lite svalare i dag, men soligt och blåsigt. Molnen är fjäderlätta och fina.

Önskar er en mysig fredagskväll <3

8 kommentarer

 1. Babs

  Stackars man, vad snällt att du hjälper honom!
  Kliv upp på cykeln utan att grensla för mycket, alla rörelser som går ut från kroppen är kass.
  I tre år har jag klivit över ett 90 centimeters staket när jag går över till min dotter, med det dåliga benet först.
  Läkaren trodde att det har skyndat på det hela, nu sitter det en grind där så att ingen annan drabbas.
  Kram

 2. Marja Granqvist

  Svar till Babs (2010-07-23 19:48)
  Tack för tipset. Ska tänka på det. Jag blir alltmer klumpig i kroppen och då är det lätt hänt att man tar i för mycket för att inte tappa balansen.
  Kram

 3. Sus

  Ett sådant fint uttryck, ”riktig människa”. Vilken komplimang.
  Hoppas verkligen att du tar hand om din höft! Med åren får man lära sig mer och mer om sin kropp, om bra och dåliga rörelser. Kanske är det något positivt i det också.

  Kram
  PS: Komer sakna dig när du far till Kalix :( Men det låter härligt! DS
  PPS: Hm, jag ställer mig med benen på var sida, tror jag… DS

 4. Helena Nilsson Springare

  Det där var ju jättegulligt sagt! Vi måste verkligen bli bättre på att se våra medmänniskor.. Människor är vi ju allihopa, men det är som att ju äldre man blir desto mer ”osynlig” blir man. Hoppas du blir bättre i höften snart! Kram

 5. Marja Granqvist

  Svar till Sus (2010-07-24 17:11)
  I och med fibromyalgin,så har jag väldigt lätt att få muskelfästesinflammationer om jag anstränger mig mycket. Det brukar gå över med lite vila och som sagt bättre kunskap om hur man ska göra.
  Det finns en dator i Kalix… jag kanske får låna den nån gång.
  Kram

 6. Marja Granqvist

  Svar till Helena Nilsson Springare (2010-07-24 18:05)
  Jag tror inte att han får hjälp så ofta, utan måste krångla sig upp och ner själv. Jag kan inte gå förbi utan att åtminstone fråga om någon behöver hjälp.
  Kram

 7. annkristin

  Hej Marja!
  Jag har opererat höften i början på mars..o en av de saker jag ”gruvade mig mest för var hur jag skulle ta mig upp på cykeln..:) är beroende av den eftersom jag inte har bil. Först var det många timmar på motionscykeln o efter ett par månader var jag redo för den vanliga..jag lutar ner cykeln lite..o kliver över med ena benet..det fungerar bra..:).. o nu är jag tillbaka på jobbet oxå..:)
  Ha en fortsatt fin sommar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>