Marja

Den långa resan.

Årets surströmming.

En svag doft av surströmming svepte mot mig när jag kom in efter att ha följt min kompis till busshållplatsen.

Jag brukar öppna surströmmingsburken under vatten för att minimera lukten. Årets Oskars var mycket salt, men god.

Här har jag dukat fram allt: mandelpotatis, surströmming, gul lök, röd lök, tomat i tärningar, tunnbröd och Bregott.

Jag brukar göra en macka på en bit tunnbröd. Bregott, potatisskivor, surströmming och rom, lök och tomat. Mums!

Den gör sig inte så bra på den grylliga bakgrunden. Det var premiär för min nya duk från Indiska, inköpt redan i våras.

Den är grön i verkligheten, inte gul (se översta bilden).

Till surströmmingen dricker vi sockerdricka. Det är min kompis, som kommer från Kiruna, som har bestämt det. Inte så illa faktiskt. Det blir en pikant brytning mellan det söta och det salta.

Min kompis dricker inte, men till kaffet och glassen tog jag en mustsöstraliköör (svartvinbärslikör), som jag köpte i Tallinn.

Den var god. Inte för söt och med lite sting.

Den andra likören på bilden, Vana Tallinn, smakar mer som billig konjak, men är ett måste att ha med sig hem från Tallinn.

Nu har lördagen gått över i söndag.

Trevlig söndag på er alla <3

4 kommentarer

  1. Babs

    Jag har ätit surströmming 5 gånger i mitt liv, senast var 2000, jag vet inte riktigt om jag gillar det, det är nog mera festligheterna runt omkring.
    Nu när jag ser dina bilder så vattnas det i munnen, ser så gott ut och jag riktigt känner smaken, synd att lukten förtar en del av det goda.
    Kram

  2. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2010-08-22 15:23)
    Fast jag öppnar burken under vatten och sedan sköljer jag strömmingen i kallt vatten. Då luktar det bara just det ögonblicket när man öppnar… Sedan kändes det svagt i lägenheten kring köket, men i dag har jag inte känt någonting.
    Kram

  3. Maria Lundmark Hällsten

    Jag gillar icket surströmming, inte fisk överhuvudtaget, men dina bilder lockar, så om det inte hade varit för fisken så hade vi nog kunnat tänka oss en sådan macka till middag. Nu får det bli pannkaka, fläsk och hjortronsylt istället 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.