Marja

Den långa resan.

Lax med blåbär.

Har ni lagat ugnsbakad lax med blåbär nån gång? I tidningen Spira nr 1/2011 finns ett reportage om Lena Nilsson, som forskar i samisk matkultur. Hon lagar lax med blåbär och serverar den med rotsaksröra, salladsblad med söt vispad grädde och gahku, samiskt bröd. Hon säger att det inte är en traditionell samisk meny, utan snarare ett hopkok av det arbete hon gjort när hon rest runt i inlandet och intervjuat samer.

Jag blir inte riktigt klok på vad hon egentligen menar. Varför gör hon inte en typisk samisk meny för att illustrera sitt arbete?

Hur som helst så blev jag nyfiken på hur lax med blåbär smakar, så jag gjorde den rätten i dag. Man ska ha antingen färska eller frysta blåbär, inte tinade, för de blir för vattniga. Jag använde frysta bär och petade in dem i små fickor på fiskbitarna, samt strödde några över. Innan det hade jag saltat fisken lite försiktigt.
Jag är inte så hemskt förtjust i ugnsstekt lax om det inte är hela filéer som man lägger något jox på. Nu tog jag bara två färdiga portionsbitar av djupfryst lax, som jag tinat.

Jag är värdelös på att fotografera mat (jag försöker ju undvika det) och dessutom föll laxen i bitar när jag skulle lägga den på tallriken, men ungefär så här kan den se ut. Jag serverade min lax med fullkornsris, en grönsallad och en klick turkisk yoghurt. Som ni ser äter jag enligt tallriksmodellen.

Jag vet inte hur jag ska beskriva smaken. Laxen och blåbären neutraliserade varandras smaker, så det smakade ingenting. Det smakade inte illa, men man hade kanske förväntat sig att blåbären skulle ge en pikant smak åt laxen, men så blev det inte för mig i alla fall. Men det var kul att prova på och jag har en bit kvar till i morgon. Ibland brukar ju maten vara godare dagen efter, så vi får se…

Det här med söt vispad grädde på salladsblad känner jag igen, för så gjorde mamma ibland. På 50-talet åt man ju mest rotfrukter, men mamma odlade sallad och andra grönsaker på sommaren och hon introducerade salladsblad med söndagssteken. Hon rev salladen i en skål och klickade söt vispad grädde på. Det var den tidens dressing.

Ha en skön måndagskväll <3

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Jag tror att vi alla har olika smaklökar och vad vi reagerar på. Själv är jag otroligt känslig för sura saker, chefen bjöd på en apelsin igår, jättegod tyckte jag och bjöd henne på en klyfta, åh fy tusan vad sur hon tyckte att den var…konstigt. Du måste ju ha fel på din smaklökar sa jag då jag vet sedan tidigare att det varit tvärtom, men förmodligen kan man vara så där ibland. Du tyckte att din middag var smaklös, hade du bjudit en granne hade den kanske jublat över alla fantastiska smakuppleverser blåbären gav, vem vet 🙂

  2. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-02-22 09:44)
    Ja, så är det ju. Dessutom tror jag att jag hade väldigt höga förväntningar på denna för mig något udda kombination. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.