Marja

Den långa resan.

Livets lyckokurva.

Vi är minst lyckliga vid 46 års ålder och sedan vänder lyckokurvan uppåt. I dagens Vk finns ett referat av en artikel i tidskriften The Economist, som skriver om livets “u-kurva”. Forskare vid Dartmouth College i USA har gått igenom lyckoindex för 72 länder och kommit fram till att lyckan följer en u-kurva överallt. Det globala genomsnittet för den ålder livet är som värst är 46 år. Sen vänder kurvan uppåt och vid blir bara lyckligare och lyckligare.

Min uppfattning är att vi i allmänhet tror att livet bara blir eländigare ju äldre vi blir, eftersom vi lever i en kultur som prisar ungdom och yttre skönhet. Det finns ingenting att glädjas över när rynkorna kommer och kroppen förfaller.

Men där har vi fel, för i den här undersökningen har forskarna vägt in variabler som inkomst, arbetslöshet och barn och ändå kommit fram till att lyckans u-form består. Det visade sig att äldre personer är “bättre på att hålla humöret i schack, bråkar mindre och är bättre på att lösa konflikter och ta motgångar”.

Det håller jag med om, för med åldern får man kunskap och erfarenhet, man blir mer tolerant mot andra åsikter och lugnare i sig själv. Det finns ju alltid undantag, bittra människor som inte är tillfreds med någonting.

Jag kan säga att det globala genomsnittet när man är minst lycklig stämmer på mig. Jag blev utbränd när jag var 45 år och trodde under ett par år att jag aldrig skulle orka komma tillbaka till livet. Men med hjälp från underbara människor gjorde jag det och ni har ju sett hur glad jag var på min 50-årsdag. Efter det har det bara gått uppåt, inte i någon rasande fart, utan precis så mycket att jag hinner med.

Dagens felläsning av rubrik: ’Segdragen knarkutdelning’… skall vara “Segdragen knarkutredning”.

Dagens önskade felläsning: ’Treåring yngsta alkoholisten’ (i England) var tyvärr en rättläsning. 

Sen vill jag påminna om Earth Hour, lördagen den 26 mars, då jag önskar att så många som möjligt släcker lamporna mellan kl 20.30 och 21.30. Gå gärna in på www.wwf.se/earthhour  och anmäl ditt deltagande.

Ha en fin tisdagskväll <3

10 kommentarer

  1. Babs

    Jag kommer att släcka som vanligt.
    Hmm, är det därför som jag tycker att livet är så bra, fast det tyckte jag vid 46 också.
    Kram

  2. miie

    Det tror jag på att erfarenhet och kunskap ska göra så att man känner sig mer tolerant med sig själ och sin omvärld.
    Kram

  3. Maria Lundmark Hällsten

    Oj, jag tycker det är stor skillnad om man tänker på hur man var för fem år sedan…huvva, jag är mycket mer tolerant och låter saker bero, istället för att jaga upp mig för struntsaker. Och vad mycket mer tillfreds man känner sig. Men 46, hum, då har jag med andra ord 2½ år kvar och sedan kommer det att vara utför…näpp, jag tror inte det, jag tillhör kanske undantagen jag också, vi får se. Ha det gott!

  4. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-03-16 14:23)
    Nej Maria, du dippar vid 46 och sedan går det uppåt resten av livet. Fast du tillhör nog dem som INTE dippar överhuvudtaget. Kram på det.:)

  5. Märta

    Underbart! Ser fram emot 50års dagen. Har för övrigt hunnit vara som ”arga Marja” på mitt tankbolag som skickat ut påminnelseavgift o aviseringsavgift manuellt när jag inte betalat en elektronisk faktura (som jag dessutom inte fått itid). Tur att jag bara kan koncentrera mig på en sak i gången… Det arga går snabbt över. Glöm ej litteraturfestivalen torsdag – lördag. Kram Märta

  6. Helena Nilsson Springare

    Det där med att den eviga ungdomen och skönheten hyllas är jag bara så less på.. usch!! Nu vill jag bara känna att jag vill vara lika lycklig i alla mina kommande åldrar som jag är… just… NU!!! Kram på dig Marja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.