Marja

Den långa resan.

Den nya matematiken?

Varje morgon går jag ut efter tidningen och på väg in och upp för trapporna ögnar jag igenom rubrikerna på första sidan.

I morse läste jag: “Åtta nya universitet behövs i framtiden” och sen skannade ögonen in vissa ord i ingressen: Umeå, klara jobben, 200 000 invånare. ‘Javisst, Umeås befolkningsmål år 2050 är 200 000 invånare, men behöver man faktiskt så mycket utbildning?‘ tänkte jag. 

I själva artikeln läste jag sedan: “17 nya Volvo Lastvagnar. Ytterligare 8 universitet. Eller 6 nya universitetssjukhus. Så många jobb krävs när eller om Umeå blir 200 000 invånare.”

‘Jisses, är detta den nya matematiken?’ tänkte jag. Jag har ju ingen aning om hur många anställda det finns på universitetet… och ska man räkna in både anställda och de studenter som väljer att mantalsskriva sig i Umeå? Ärligt talat var jag mycket konfunderad, tills jag läste att man skulle behöva 35 000 nya jobb.

Hade det inte varit enklare att skriva 35 000 nya jobb direkt?

Med mina ‘gamla’ matematikkunskaper har jag nu räknat ut att på NUS finns det i dag 5833 jobb, på universitetet 4375 och på Volvo Lastvagnar 2059. Då får jag faktiskt en aning om hur mycket 35 000 nya jobb är och jag håller med artikelförfattaren att det kommer att bli en “gigantisk utmaning” för Umeå.

Det lilla paradisäppelträdet ute på gården har klarat vintern och snön galant och blommar nu för fullt.

Ha en trevlig tisdagskväll <3

 

4 kommentarer

  1. Babs

    Wow, vilken härlig återträff ni hade och ja åren går men inuti är man mycket densamme som förr.
    Ja är det där ett nytt sätt att räkna på?
    Så roligt att paradisäppelträdet mår så bra trot den vårdslösa behandlingen varje vinter.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.