Marja

Den långa resan.

Spara, spara…

I går fick jag ett brev från Institutet för kvalitetsindikatorer. Det var en “Nationell patientenkät för god vård” där man undersöker “patientupplevt kvalitet”.

Jag ombads besvara några frågor angående mitt senaste läkarbesök på min vårdcentral d.v.s. Mariehems vårdcentral. Fast det heter inte ‘vårdcentral’ längre, utan något annat.

Mitt senaste läkarbesök var när jag fick en akuttid hos en jourläkare då jag började få ont i benet en vecka efter operationen och det var inga problem att ge högsta betyget för det besöket. Jag fick en tid samma dag jag ringde, jag behövde inte vänta när jag kom dit, jag fick all den hjälp och den medicin jag behövde och blev verkligen tagen på allvar. Doktorn fixade ju till och med en akuttid på sjukhuset för ett ultraljud för att utesluta blodpropp.

Men det finns andra saker, som man inte frågade efter i enkäten, som jag har funderat över. Bland annat hur jag som patient har upplevt hur sparkravet inom Landstinget påverkar de anställdas attityd. Alla skall spara på alla områden och ibland kan det bli lite bisarrt.
Ett gott exempel är när jag skulle åka hem efter min operation. Jag bad att få åka taxi (sjuktaxi) och sköterskan sa att jag skulle säga till när jag var redo för hemfärd, så skulle de beställa en. När jag sen kände för att åka, gick jag ut till sköterskorna och bad en att beställa en taxi. “Hmm”, sa hon, “var bor du?” Jag sa att jag bor på Mariedal. “Kan du inte tänka dig att åka buss?”, frågade hon då. Jag trodde att hon skämtade. Jag hade bara några timmar tidigare legat sövd på operationsbordet och fått mitt ben misshandlat… om jag skulle ta bussen, skulle jag få GÅ en ganska lång bit genom en byggarbetsplats till busshållplatsen. “
Verkligen INTE”, sa jag ganska skarpt och skrattade till. “VI SKA JU SPARA”, sa sköterskan då och ryckte på axlarna. Uppriktigt sagt kände jag mig kränkt.
Sen kom det en taxichaufför upp på avdelningen efter mig och undrade bekymrat om jag kunde gå själv, för han hade inte hittat någon rullstol.

Jag betalade 80 kr för min sjukresa och de få kronor som Landstinget fick bidra med har jag redan sparat in åt dem med råge. I och med att jag har valt att själv lägga om mitt sår varje dag i stället för att springa hos distriktssköterskorna på vårdcentralen, har jag snart lagt ut en tusenlapp på sårstrips, sterila kompresser, kirurgtejp, gasbinda, handsprit, Aloevera Gel m.m. och därmed inte tärt på Landstingets förråd.

Nu vore det ju på plats att jag berättar vad jag e.g.e.n.t.l.i.g.e.n. tycker Landstinget ska spara på, men det får bli ett annat inlägg.

Här kommer dagens höstbild, som jag tog häromdagen då solen  sken så vackert.

Ha en mysig fredagskväll <3

 

12 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Vet att man får fylla i blanketter vad det gäller skolorna och vad man tycker…jag sa då det var dags, att det går inte att skriva dit vad man egentligen tycker, då det bara finns förtryckta svarsalternativ och sanningen blir då något snedvriden. Men man var tvungen ändå, att fylla i och lämna in. Usch! Ha en fin fredagskväll!

  2. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-10-14 19:07)
    Ja, det blir alltid lite tillrättalagt när man ska kryssa i olika alternativ. De får veta vad man tycker,men inte alltid varför man tycker si eller så.
    Ha en trevlig helg! Kram

  3. Babs

    Jag har också en enkät som ska fyllas i nu, ett år efter operationen men den får ligga där för jag tycker att det är så fåniga frågor och inte alls som jag hade väntat mig.
    Du har verkligen sparat pengar åt dem med att vara din egen sjuksköterska.
    Kram

  4. Märta

    Dessa blanketter!!! Även jag har fått en. Bästa sidan är längst bak där man själv kan skriva i vad man tycker och GE FÖRSLAG på hur de ska förbättra. På min hälsocentral har de dropin. När jag sist var dit var jag så dålig att jag måste åka buss, kunde inte köra bil. Jag hade laddat upp med fika o mattermos för att klara att vänta länge. Jag tycker att dropin är stressande och enbart för friska människor. Bättre att man kan ringa och få en fast tid under dagen. Bokade tider på min hälsocentral får man 3 veckor bort. När man vill ha en bokad tid för mindre akut ärende så säger de; kan du inte komma på dropin istället??? Det kan vara orsaker att man inte kan gå på dropin… Du har väl sett reklamen på en annan hälsocentral: ”Öppet pga sjukdom”. Det var deras reklam för att de skulle börja med dropin på kvällstid.
    Trevlig helg! Underbar bild som vanligt! Kram

  5. Marja Granqvist

    Svar till Märta (2011-10-15 12:21)
    Jag brukar ringa till min egen doktor på hennes telefontid och oftast får jag tag på henne. Ibland har hon en tid samma dag, eller så ger hon mig en tid hos jourläkaren. Drop-in låter jobbigt… då får man inte vara alltför sjuk.
    Trevlig helg till dig med! Kramar

  6. Marja Granqvist

    Svar till Babs (2011-10-15 08:54)
    Finns det ingenstans på blanketten där du kan skriva egna kommentarer, så att du kan berätta för dem att du tycker frågorna inte är bra?
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.