Marja

Den långa resan.

VASAPLAN nr 8.

VASAPLAN nr 8, till stöd för utsatta människor i Umeå, har kommit ut redan för tre veckor sedan. Eftersom jag inte varit så rörlig, har jag inte fått tag på den, men i dag stod ’min’ försäljare utanför Coop.

Temat för detta nummer är ’trygghet’. Man kan finna trygghet i familjen, kärleken, religionen, med likadrabbade i Anonyma Alkoholister, som vilsen ungdom på Vesta ungdomsbehandling o.s.v.

På omslaget blickar Sverker Olofsson mot oss. Det är väl en man som de flesta av oss uppfattar som en trygg person. I en intervju i tidningen berättar han om valet han gjorde som ung… att ta avstånd från alkohol och droger. Han säger att han vill inte moralisera och har inga synpunkter på om andra dricker, men han anser sig ha rätt att ha en åsikt om drogerna och vad de ställer till med i samhället.

Tryggheten kommer inifrån, menar han, och den byggs upp från och med livets start. “ Det handlar om synen på dig själv, om du känner dig duktig, får vara omtyckt, få uttrycka dina egna åsikter och ändå vara accepterad, bära kunskap, bidra till samhället, jobba” säger han.

Vapen skapar inte trygghet”, säger Miahabo Berkelder från fredsnätverket Ofog (fredliga och olydiga) i en annan artikel.
“Vapen skapar otrolig stor otrygghet. Det är något som är tillverkat av människor för att skada andra människor och djur.” Hon menar att människor som känner sig otrygga i samhället skaffar sig vapen för att andra har vapen. Det blir en ond cirkel som skapar mer otrygghet. Precis som inom militarismen. Miahabo menar att mycket av våldet i samhället beror på patriarkala machostrukturer och att militarismen hjälper till att upprätthålla dessa strukturer. Försvarsmakten behövs överhuvudtaget inte, anser hon. Ja, hon säger mycket som får mig att tänka till.

Om du inte redan har köpt VASAPLAN Nr 8, så gör det!. Det finns mycket tänkvärt att läsa i den för 40 kronor, samtidigt som dina pengar behövs till viktiga projekt. Många bäckar små…

Ha en skön lördagskväll <3