Marja

Den långa resan.

Fototriss: MANLIGT

Veckans fototriss är en tävling och har temat Manligt med anledning av att det snart är Fars dag.

Temat Manligt är för mig lite provokativt utmanande. Det känns som att det gäller att vara politiskt korrekt i dessa genusperspektivtider.

Men jag tror jag struntar i det och väljer den mest konservativa manssymbolen: fallosen.

Sommaren 2009 skulle ett par ruttnande träd fällas i en park i Umeå och konstnären Bengt-Erik Nilsson fick i uppdrag att med sin motorsåg forma två konstverk av de höga stubbarna. Hela sommaren pågick det sedan en debatt i lokalpressen huruvida dessa skapelser kunde kallas konst eller inte.

Här kommer tre bilder av en av rosenknopparna.

En tydlig fallossymbol (manligt),

skapad med en motorsåg (manligt),

resultatet blev en ‘rosensnopp’ (manligt).

I dag är konstverken borta och återfinns eventuellt i något av Umeå kommuns förråd.

Fler trissbilder på temat Manligt finns här:

 Denna triss är som sagt en tävling som sponsras av CoolStuff.
Onsdag kväll kl 19.00 kan man gå in och rösta på de olika tävlingsbidragen. Jag vill förstås att ni röstar på mitt bidrag!   

Ha en skön söndag <3

30 kommentarer

 1. Anne-Marie Mäkelä

  Jag tyckte jättemycket om rosorna när de fanns framme, och uppskattade verkligen hantverket bakom. Då förstod jag aldrig diskussionen kring om det var konst eller inte, det var självklart konst (mycket bra sådan). Nu när jag ser dina bilder så ser jag inte bara rosen, utan även det manliga framträder väldigt tydligt. Men det är lika vackert ändå. Gillar din triss!

 2. Marja Granqvist

  Svar till Anne-Marie Mäkelä (2011-10-30 08:02)
  Diskussionen urartade ju till att handla om VEM som var kapabel att avgöra om det var konst eller inte. Det blev så himla löjligt till slut. Självklart är rosorna konst!
  Jag undrar var de är nu.
  Kram

 3. Marja Granqvist

  Svar till Babs (2011-10-30 07:45)
  Ja, du fick läsa mycket om dem den sommaren.:) Jag hoppas att de finns kvar i något förråd och att de placeras ut någon annanstans i stan. Där de stod håller de på och bygger ett stort kulturcentrum. Kram

 4. Oliver

  Vilken sagolikt vacker rosensnoppstriss! Synd om någon gubbe ville gömma bort den. Grannstaden norrut har en betydligt stadigare betongvariant. Den vållar heta också diskussioner.

 5. Märta

  Vilken reaktion det blev på dessa… Jag tycker de var jättefina och såg de som blommor. Vad är egentligen konst. Du fortsätter bra på nästa blogginlägg :-)
  Jag minns när vi hade de härliga plastlöven som man kunde sitta på, blev glada av färgen. Vad smart tänkte jag när jag såg de längs gågatan. De var visst sponsrade, ännu mera smart, kommunen behöver inte betala så mycket. Hemska, ej konst, de skulle bort sa konstvetarna!!! Istället flänger de upp det hemska plasthjärtat över hela staden!! Kan inte användas till något förutom för dagisbarn att klättra i. Jag skulle vilja att de valt en vacker symbol i naturmaterial tex trä inför 2014.
  Det glädjer mig att hitta MINA plastlöv på strömpilen längs kajen. Jag äter lunch där ibland när jag varit på min hälsocentral. Det behövs lite glädje då :-)
  Ska naturligtvis rösta på dig på onsdag. Kram

 6. Marja Granqvist

  Svar till Märta (2011-10-31 08:37)
  Jag skrev ju ett blogginlägg på min tidigare blogg om plastlöven och såg att jag hade många fina bilder på dem i mitt arkiv. Skulle kanske damma av dem i någon triss där det passar in… Man vet aldrig vad som kommer.
  Håller med om att den röda ‘smilisen’ inte är alltför attraktiv.
  Hoppas allt är väl med dig. Kram

 7. Jah Hollis

  Fyndig triss och fina bilder på ett inte alldeles enkelt tema. Jag tror det var ungefär samma debatt en gång i Ystad när en konstnär fick i uppdrag att göra något liknande med stubbar efter träd de fällt där.

 8. Marja Granqvist

  Svar till Fru Karlsson (2011-11-02 07:07)
  Vänortsparken ska bort och Rådhusparken ska göras om i samband med byggandet av det nya Kulturcentrumet, så konstverken var i vägen. Eventuellt ska de placeras någon annanstans i kommunen, ex. i träningsparken för seniorer på Haga. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>