Marja

Den långa resan.

I dagens Vk.

Vilken tur att jag gjorde en stor kopp kaffe till frukosten i morse, för lördagstidningen bjöd på mycket intressant att läsa.

Ola Nordebo, politisk chefredaktör för Vk, skriver mycket bra i sin ledare om “åtgärds- och kontrollsjukan” hos politiker. Bakgrunden är kommunens krav på enhetliga korvvagnar i Umeå centrum, vilket förorsakat debatt på olika håll den senaste veckan. Ola Nordebo har en teori om att det är medborgarnas förväntningar på olika ‘åtgärder’ från politikernas sida, som ligger bakom företeelser som “lusten att lägga saker till rätta, att upprätta protokoll, att skapa enhetlighet och att söka hjälpa människor att förstå sitt eget bästa.” Han menar att politikerna borde nöja sig med att upprätthålla det grundläggande regelverket ochlåta tusen korvvagnar blomma”. 
Läs hela texten på Olas blogg  
och dröj gärna vid hans lyriska slutord om vårvintern vid Umeälven.
 
På debattsidan skriver Per-Åke Lindblom, före detta gymnasielärare i svenska och filosofi, om pronomenet ‘hen’.
Han påpekar att språk är ett sätt att beskriva verkligheten, språk kan inte förändra verkligheten. Ett pronomen som ‘hen’ är inte nödvändigt, inte ens i de sammanhang där könet är okänt. Det finns sätt att uttrycka sig även i sådana fall. Man kan ex fråga “Vad heter ditt barn?” i stället för “Vad heter hen?”. 
På en punkt håller jag inte med honom och det är när han skriver att ett tredje kön inte existerar därför att “transsexuella och asexuella har likväl genitalier”. Hmm… lite slarvigt uttryckt kanske. Min erfarenhet är att Gunnar, som bytt namn och identitet till Gudrun, men ännu inte gjort den avgörande operationen, gärna vill kallas ‘hon’ och den respekten tycker jag hon ska få oberoende av genitalier.

Just nu är jag lite småputtrigt nöjd med mig själv. Jag har frostat av frysen, städat ur kylskåpet och lagt grejerna i alla skåp i raka led. Nästa vecka är det nämligen visningar av min lägenhet och jag har hört att folk gärna rycker upp en och annan skåpdörr för att kolla förvaringsmöjligheter. Liite nervöst är det. Det känns som att det är jag och mitt hem som ska nagelfaras, inte väggar och tak, utsikt och läge.

Ha en skön lördagskväll <3

 

10 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Svar till Helena Nilsson Springare (2012-03-24 18:27)
    Nej, dammtrasan ser likadan ut även när man kallar den dammduk.:)
    Jag tyckte också att det var bra och utförligt skrivet. Kram

  2. Biggan

    Tror du ”står rycken” Marja!Oroa dig inte för nyfikna spekulanter – se bara fram emot din nya lägenhet…

  3. Sandra från Finland

    Det var faktiskt intressanta artiklar att läsa! Angående Ola Nordebos ledare kommer jag bara att tänka på det finska uttrycket ”Anna kaikkien kukkien kukkia”. Det gäller nog för korvvagnar också, ett fenomen som för övrigt känns väldigt Sverigesvenskt. Jag tror nog inte jag någonsin har sett en korvvagn här i Finland!

    Gällande Lindbloms debattinlägg om hen så förstår jag många av hans punkter, men jag håller inte med dem alla (jag hör till de där jobbiga som tycker att ”hen” är en bra grej). Det som gör mig upprörd är detsamma som du nämner, nämligen då han skriver att ”Transsexuella eller asexuella har likväl genitalier och uppfattas av utomstående ändå ha könstillhörighet”. Jag vet att transsexuella hör till en liten, liten minoritet, men tanken på att referera till någon med ”hon” eller ”han” om personen verkligen inte känner sig som en kvinna eller man tycker jag bara är respektlöst! Det är lika illa som att referera till Lindblom med ”hen” mot hans vilja. Att han sedan också påstår att könsroller är objektiva gör mig lite besviken. Det får det att låta som om han i samma veva anser att de är oföränderliga och menade att vara på ett visst sätt, vilket jag inte alls håller med om.

    Nåja, jag ska sluta innan jag börjar komma igång på riktigt 🙂 Vill bara önska dig lycka till med kommande lägenhetsvisningar! Själv sprang jag på en massa lägenhetsvisningar innan jag hittade min nuvarande bostad, men då var de lägenheterna oftast redan tömda. Fast alla orsaker att få ordning i skåp är väl bra orsaker! 😀

  4. Marja Granqvist

    Svar till Sandra från Finland (2012-03-25 00:48)
    Fast vad jag har uppfattat så vill inte transsexuella bli ’utpekade’ som en ’hen’, utan vill bli kallade det de själva känner sig som… han eller hon oberoende vilka könsdelar de har. Kram

  5. Sandra från Finland

    Ursäkta, du har helt rätt. Jag tappade bort mig i terminologin och menade intersexuella och inte transsexuella. Nu ska jag vara tyst innan det blir mera fel :-O

  6. Marja Granqvist

    Svar till Inga-Britt Gustavsson (2012-03-26 20:37)
    Jag ska flytta till en mindre lägenhet på andra sidan stan, Tomtebo. En splitterny lägenhet som blir färdig i september.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.