Marja

Den långa resan.

Surströmming… mums.

I går var det surströmmingsfest och det var såå trevligt och gott. Vi åt Oskars och fiskarna var stora, fasta, lagon salta och hade mycket rom. Jag åt fyra stycken, varav tre hade rom. Jag brukar göra en macka på tunnbröd med smör, skivad potatis, filead strömming, lök och ibland hamnar tomater också på.

Den där mackan ser slarvig ut… strömmingen ligger UNDER potatisen. Ja, vi drack ju snaps till också, så det kanske förklarar saken.

Vi var fem personer och när alla tog sin första tugga hördes olika läten av välbehag, som hade kunnat få en utomstående att rodna. Det är något visst med surströmming.

Efterrätten gav upphov till lika många suckar av välbehag. En paj med kolakräm, lite flingsalt och naturella röda vinbär. Till det vispad crème fraiche. En fantastisk blandning av sött, salt och surt… och kanel.

Bilden är suddig. Vi skyller på snapsen.

Jag cyklade trots att jag inte hittade mina cykellysen. Antagligen har jag packat ner dem. När jag skulle åka hem var det kolsvart, så jag fick låna en lykta att lägga i cykelkorgen.

I dag har jag varit på Bondens marknad igen. Jag köpte spetskål, rödbetor, brytbönor, frilandsgurkor och persilja, som jag ska frysa in. Ett bröd från Nisses blev det också, denna gången en limpa med mycket olika frön i.
Det var mycket folk där i dag med och jag träffade flera bekanta. TV håller på och filmar där också och ett folkmusikband spelade. Riktigt mysigt är det trots att marknadsplatsen är nästan mitt i en byggarbetsplats.

Mina nya glasögon.

Ha en skön lördagskväll <3

5 kommentarer

  1. Märta

    Jättefina glasögon. Jag har inte ätit surströmming på massor av år. Blev sjuk när jag åt sist, troligen pga av min ibs mage o övriga matallergier. Det blir inga tillbehör kvar som jag kan äta och bara fisk o bröd är ju inte så gott… men det låter jättegott när du beskriver det. Efterrätten har jag också recept på men har ännu inte provat, ser gott ut.

  2. Marja Granqvist

    Svar till Märta (2012-08-26 10:46)
    Tack Märta! Jag tycker själv att glasögonen ser större ut på bild än när jag själv ser dem i spegeln.
    Konstigt att min mage tål surströmming. Lite surströmingsrapningar kan jag ha följande dag, men det är det värt.
    Efterrätten var gudomligt god. Kram

  3. Aron Pettersson

    HEJ, MARJA !

    Det Du berättar låter så gott, och Dina glasögon så fina!

    Jag är ensam om att gilla surströmming och kan ju inte äta upp
    en hel burk. Du vet säkert om suringarna kan FRYSAS utan att
    färdärvas. TÅL DOM DET?

    Varma hälsningar!

    Aron i LYCKOHÖJDEN

  4. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Jag har inte hört att någon fryst ner surströmming. Jag tror att det är svårt att förpacka dem så att lukten inte sprids i hela frysen. Jag tycker du kan unna dig lyxen att köpa den minsta burken, äta så många du orkar och sedan spola ner resten. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.