Marja

Den långa resan.

Bluffmail, fluorhutt och så lite konst.

I går var det min tur att få det där bluffmailet om att någon försöker logga in på mitt bankkonto. Skrivet på dålig svenska och ’skickat’ från Swedbank, där jag inte ens har konto. Ok, det var ju bara att radera, men lite obehagligt var det.

Jag gick in på min skräppost och såg att gmail automatiskt hade lagt in 45 nya skräpmail där de senaste dagarna, bl.a. ett likadant meddelande om mitt bankkonto. Så ett meddelande hamnade i skräpposten, MEN ett annat likadant tilläts komma in i min inkorg. Vad finns logiken i det?
Jag betalade tunikan jag köpte på Tradera via PayPal, enligt säljarens önskemål, och naturligtvis fanns det ett bluffmeddelande från ’PayPal’ i skräpposten om att det var något trassel med överföringen. Nu vet jag ju att det inte var det, men lite obehagligt kändes det också.

Hur ska man egentligen skydda sig? Bankerna vill ju att så många transaktioner som möjligt ska ske på nätet. Affärerna är glada när man drar sitt kort, för de vill ogärna hantera kontanter… men systemen är verkligen sårbara. Läste i Aftonbladet i dag om en man som hade fått sin identitet kapad och någon hade kunnat öppna två bankkonton och tagit lån i hans namn. Samt handlat en massa. Här gäller det att inte låta någon komma över din post. Två fredageftermiddagar har jag ringt till HSB och rapporterat att dörrarna till våra postfack nere vid ytterdörren har stått olåsta. Jag hoppas att det är brevbäraren som slarvat med låsningen… för jag vill ogärna tro att någon brutit upp dem och försökt komma åt vår post.

När jag skulle skriva ’identitet’, skrev jag först ’dentitet’. En freudiansk felskrivning, för det var ju det här med tandvärken, som jag inte tror är någon tandvärk, utan snarare något med spottkörteln uppe vid örat (alternativt bihålan). I går kväll hade jag ONT, ONT och kramper i halva ansiktet. Alvedon Forte hjälpte inte. Googlade förstås och bestämde mig för att avvakta. I dag har det varit ’så där’… värst när jag ätit.
Hos tandläkaren i förgår blev jag bjuden på en fluorhutt med en ny ingrediens mot muntorrhet, vilket ska vara bra när man som jag äter mediciner. Jag köpte en flaska och sköljde i går morse. Min tanke är… motverkar muntorrhet… stimulerar salivproduktionen (spottkörtlarna). Det blev för mycket för mig. Kan det vara så enkelt?

Efter vattengympan på torsdagkväll sprang jag förbi detta konstverk i sjukusets korridor. Målat på baksidan av glas. Det illustrerar mycket väl känslan i mitt ansikte.

(Håkan Renberg. Utan titel 2001)

 

Ha en trevlig lördagskväll <3

 

 

 

6 kommentarer

  1. Terttu

    Vad det gäller bluffmeil.. Jag har haft och har fortfarande problem med dessa meil. Alltid när jag har betalat något med kort, då bombaderas min e-post.
    En dag fick 175 st och nästa dag 200 st. Verkligen otäckt.

  2. Ditte

    Hoppas innerligt att din värk gått över eller årminstone blivit bättre.
    Vad gäller bluffmailen blir jag också irriterad och känner obehag.
    Jag har en regel och det är att alltid använda mitt kreditkort (ej kopplat till bankkonto) då jag betalar eller köper något via internet.Jag använder också det kortet om jag tar ut pengar i en bankomat utomlands. Om man betalar genast fakturan kommer, oftast en månad efter köp så blir det ingen ränta. Och om något otrevligt händer. så är det inte mina pengar som är ute och ”valsar”.
    Kanske kan det vara något.
    Men visst är det trist att det finns så många bedragare ute på nätet.
    Kramar!

  3. Marja Granqvist

    Svar till Ditte (2013-02-24 21:36)
    Jättebra tips att ha ett kort som inte är kopplat till ett bankkonto. Ska tänka på det. Jag försöker annars att inte ha så mycket pengar på det konto som är kopplat till kortet, men ibland behöver man ju ha lite mer, ex när man reser.
    Värken är ’sisådär’ i dag. Måste ev kontakta tandläkaren i morgon. Om jag hinner. Ronja kommer ju.:)
    Kramar

  4. Jämtgubben

    Ha två konton vännen. Sen har du bara så mycket du behöver på kortet. Sen har jag alltid 150 kr kontant i plånboken utifall att… räddat mig många gånger när nätet har varit nere.

    För övrigt… Swedbank har säkerhetsproblem… byt bank… å krama Ronja skitmycket ; )

  5. Marja Granqvist

    Svar till Jämtgubben (2013-02-24 22:41)
    Jag är inte kund hos Swedbank.:)
    Jag har aldrig mycket pengar på kontot mitt kort är knutet till… och jag har alltid lite cash i plånboken.
    Jag ska krama Ronja.
    Kramar till dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.