Marja

Den långa resan.

Finns det någon kvar i min värld?

Längst bak i Virpi Pahkinens bok ‘Ormbäraren’ finns ett efterord, eller ‘Eftersteg’ som hon själv kallar det. För mig blev det en ‘Eftertanke’.

Rubriken lyder: ‘Ett sms till grottkvinniskan’ och jag citerar första stycket.

“ I går när jag under rusningstid steg ner i Odenplans tunnelbana såg jag församlingen nerböjda över sina smarta telefoner, över dessa mobila altare, kallandes den Allvetande, sökande efter svar, underhållning och bekräftelse. Vi träffas av vibrationer i ljus, i färg, i toner i rörelse. Håller vi kanske rent av på att bli intelligentare varelser i och med att vi utsätts för mobilsignalerna? Jag tittar på kroppsspråket, dessa hängande nackar. Ut- eller nedvecklingen är på väg, men det lär ta flera generationer innan vi nått den perfekt datoranpassade fysionomin.

Bombade av informationsflödet gapar vi efter luft som guldfiskar i en digital skål. Det kroniska nuets rundgång. Ett nu igen. Ännu nuare. Senaste nu. Min hjärna slutar att andas i denna kortsiktighet.”

Eftersom jag inte har någon telefon jag kan sjunka in i när jag t.ex. åker tunnelbana, kan jag sitta och iaktta mina medpassagerare och slås av hur starkt beroendet av att vara uppkopplad är. De flesta går med sina telefoner i handen och så fort tillfälle ges börjar man trycka på skärmen. När jag sneglar åt sidan ser jag Facebook, Instagrambilder, Twitter, mail m.m. fladdra förbi.

På väg hem i går kväll noterade jag att ungefär var tredje tunnelbaneresenär befann sig i cybervärlden och på gatan gick lika många med bestämda steg fram, medan de tittade in i mobilen. Hallå, hallå, finns det några kvar i min värld? Jag börjar känna mig ensam.

Det som verkligen gör mig oroad är alla föräldrar som hellre tittar in i sin mobilvärld än på sina barn. Från mitt fönster noterar jag att de flesta föräldrar nere i lekparken går omkring och tittat i sina mobiler medan barnen får springa omkring och roa sig själva. Lekparken är ju en relativt trygg plats, men när jag ser unga mammor och pappor med ett barn i vagnen och ett annat löst bredvid gåendes på trottoaren djupt försjunkna i sin mobil, blir jag rädd och beskyddande. I synnerhet om de ska gå över gatan.
Ganska nyligen stannade busschauffören i Umeå och kom bak i bussen och sa åt några vilda barn att sitta stilla och framåtvända, medan deras mamma tittade yrvaket upp ur mobilskärmen. Kommer vi att få en generation med känslan av att vara osynliga på terapisofforna i framtiden?

Ha en trevlig fredag <3

6 kommentarer

  1. Ditte

    Så sant! Jag håller med dig! verkligen! De ”smarta telefonerna” har nog tagit över mångas liv. Så trist! Och jag undrar också om man måste vara uppkopplad hela tiden och om allt verkligen måste läggas ut på diverse sociala media. Och varför ha barn när det finns mobiler att pyssla om? Väldigt tråkigt att se föräldrar som inte ser sina barn utan mest på en skärm. Kramar!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Ja, det kan ju bli lite för mycket av det goda. Jag undrar hur jag själv skulle bete mig om jag hade en sån där telefon? Det blir nog lätt ett behov. Ha det så bra. Kram

  2. Bitte

    Så trist att se småbarnsmammor dra barnvagnar och samtidigt ägna sig åt sina mobiltelefoner 🙂 Dom borde istället ha ögonkontakt och även prata med sina småbarn!

  3. Terttu

    Hej Marja! Jag har tänkt samma sak. Flera människor går runt om gatorna telefonen i handen och pratar. Där man ser folk, har de skärmen framför sina ögonen och de pillrar skärmens bilder. Jag brukar fundera, om det är någonslags norm att göra så eller är det tecken på nervösitet. God Natt!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag tror att det blir ett slags beroende… ett behov av att hela tiden veta vad som händer. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.