Marja

Den långa resan.

Var som folk och skit på dig.

’Ta en sup och var som folk’... fast nu gäller det kakor. Ni har väl sett reklamen där Anders tvingas ta en kaka? Gänget sitter runt fikabordet och en kakburk går runt. Anders säger ’nej tack’ och det irriterar de andra. Efter lite trugande startar en tjej en talkör… Anders, Anders… de andra faller in och till slut tar Anders en kaka. ”Ta en kaka och var som folk”, säger någon.

Jag vet inte ens vad denna reklam handlar om, för jag blir alltid lika illa berörd och slutar lyssna. Detta är ju ren vuxenmobbning. Anders har säkert goda skäl att tacka nej till en kaka. Han har kanske diabetes. Eller är nötallergiker. Eller kanske helt enkelt inte tycker om kakor. Han har all rätt att tacka nej utan att bli ifrågasatt.

Är det så att reklamen reflekterar vårt samhälle, den tid vi lever i? Är kravet att vara likformig, att inte avvika från mängden? Att den som avviker gör de andra oroliga och tvingas in i likformigheten?

Äh, det är ju bara på skoj, säger någon då till mig. JAG TYCKER INTE DET ÄR ROLIGT. Det är mobbning och den som inte ser det har verkligen blivit avtrubbad. Om jag var i Anders’ situation, skulle jag stiga upp och gå ut.

En annan reklam jag inte fattar är den där en kvinnoröst berättar att hon vunnit något på ett spel. ’Jag blev så glad så jag sket på mig’, säger hon. Men hallå, är det roligt? Vem hittar på en sådan reklam? Vem/vilka godkänner den?

Att skita på sig är tydligen den nya humorn. Jag råkade se två repriser efter varandra på de senaste svenska humorprogrammen en dag när jag låg sjuk. I båda programmen var det någon som sket på sig. Humor på hög nivå. Not. JAG TYCKER INTE DET ÄR ROLIGT. Finns det verkligen inget annat att roa oss TV-tittare med?

Den ena reklamfilmen liknar den andra. I en deklameras Sveriges nationalsång, medan nästa citerar en dikt av Karin Boye. Vad blir det härnäst? Shakespeare på originalspråket?

Jag har ett förslag till nästa slogan. ”Var som folk och skit på dig, vettja! Vi har baara varandra, vi har baaAra varandra…

 

Ha en mysig fredagskväll <3

 

9 kommentarer

  1. Anna H

    Hej Marja!
    Först måste jag säga att jag tycker om din nya bild som du har här på bloggen!
    Angående kak-trugandet, det är reklam för att visa på grupptrycket för att dricka alkohol… Men i stället för alkohol har man lagt in kakor. Så jag tror tanken är att vi ska bli illa berörda -För det blev jag också när jag såg den! Med min lever dricker jag mycket sällan ens vin så jag känner igen mig i situationen.
    Intressant att du lyfte fram den där reklamen, jag reagerade som sagt själv!
    Önskar dig en härligt skön helg
    KRAM
    //a

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack för att du gillar bilden. Själv är jag aldrig nöjd med foton på mig själv, men kände att det var dags att byta.
      Ang.reklamen… jag har kollat upp den på Youtube.
      Ha en fin helg! Kram

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Hahaaa… du är bäst, Marja 🙂 Kunde inte låta bli att gapskratta åt din reklamslogan. Jag köper direkt det du skriver, har aldrig reflekterat över reklamen på samma sätt som du, men visst har du rätt, det är ju jätte korkat, och ett Nej, ska ju alltid vara ett Nej. Grupptryck finns det redan och är inget man vill utsättas för eller utsätta andra för, och detta talar ju emot all moral och etik. När man nu tänker efter. Att skita ner sig, nja, det är lite på småbarns nivå, om ens det. //Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja Maria, det blir så tokigt ibland och man undrar ju hur de tänker. 🙂
      Ha en skön helg! Kram

  3. Ditte

    Jag har också funderat över denna reklam. Sälkande? Knappast! Rolig? För vem? Undrar så hur tänkarna bakom funderar. Måste ju finnas annat som både är mer lockande och mer säljande.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Eftersom jag aldrig sett klart reklamen med kakorna, gick jag in på YouTube och såg hela filmen. Det handlar om grupptrycket när det gäller att dricka alkohol… Trots att tanken är god, tycker jag fortfarande att reklamen är dåligt upplagd, eftersom jag aldrig sett slutet, utan hakat upp mig på mobbningen.
      Kramar

  4. Ruth i Virginia

    Ordet ”skit” var ett av de ord man inte fick säja högt ”på min tid”.
    Tar illa vid mej när folk säjer skitfint, skitroligt, skit vadsomhelst.
    Språket har förråats. Tyvärr.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, håller med dig att språket har förråats och jag tycker att ordet ’skit’ är väldigt vulgärt. Därför reagerade jag så starkt på den reklamen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.