Marja

Den långa resan.

Förändring.

April månads ord i Paulo Coelhos kalender är Förändring.

foandring

forandring2

Illustrationerna bär vårliga färger och nyckelpigor. ”Flyg, flyg, Maria nyckelpiga...” har jag lärt mig att man ska säga om man lyckas fånga en nyckelpiga och sedan blåsa iväg henne med en önskan. Man brukar säga att nyckelpigor för med sig tur och goda budskap.

April är en månad då stora förändringar sker i naturen. Positiva förändringar, som för de flesta också betyder stora förväntningar. Sommaren ligger framför oss med värme och semester. Livet känns så mycket lättare.

Men många gillar inte förändringar i livet. Det är tryggast att allt är som man är van vid. ’Man vet vad man har, men man vet inte vad man får’, är ett slitet talesätt. Och så lunkar vi på i samma hjulspår.

Tyvärr kräver livet att vi anpassar oss efter ganska många förändringar. De naturliga förändringarna är att vi växer upp… barn blir vuxna med allt vad det innebär och att vi blir äldre och måste anpassa livet efter det. Det hjälper inte att vi stretar emot, kanske genom att försöka leva som eviga tonåringar, eller genom att spruta bort rynkorna… livet har sin obönhörliga gång.

Vi drabbas även av stora förändringar i livet förorsakade av ex olyckor, sjukdom, dödsfall. Förändringar som vi måste ta oss igenom och sedan gå vidare, kanske på ett annat sätt än tidigare.

Jag tror att alla kriser och förändringar är positiva på något sätt. Det gäller att inte fastna i det mörka och tunga, utan ta sig igenom, släppa och gå vidare. Man kan minnas och sörja, men ändå se framåt.

Det finns vissa förändringar man ibland måste göra för sin egen skull. Det kan vara att byta jobb, flytta, gå i terapi osv. Förändringar som är nödvändiga för att ’överleva’, att börja ett nytt liv. När man känner att man vill göra en sådan förändring gäller det att VÅGA släppa det gamla och lita på att det nya kommer att bli så mycket bättre.

”När vi minst väntar det ställer liver oss inför en utmaning för att pröva vårt mod och vår vilja till förändring.”
( Ur Djävulen och Fröken Prym)

forandring4

Ha en skön onsdagskväll <3

 

4 kommentarer

  1. Ditte

    Tack för ett ”talande” inlägg. Det talade verkligen till mig. Tror nog inte egentligen att jag alls är så förändringsbenägen som jag vill vara, men jag tycker om förändringar. Till viss del och i lagom takt.
    Och som du så klokt skriver ”det gäller att inte fastna i det mörka och det tunga” utan gå vidare. Så sant, men ibland så svårt.
    Nu fick jag mycket att tänka på…
    Kramar!

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Förändringar som ’drabbar’ en är oftast svåra att acceptera. Man kan inte fly från dem, utan man måste gå igenom dem. Sen kommer det svåra… att inte börja älta eller bli bitter, utan att försöka gå vidare. Trots att man går vidare är det tillåtet att sörja ex en förlust. Man får gå balansgång…
    Kramar <3

  3. paula i pörtet

    Så vackra illustrationer, gillar färgerna och penseldragen påminner om kurbits som jag vill lära mig måla. Visserligen har jag instruktionsböcker men skulle helst vilja träna i en grupp, det är både roligare och mer givande. Såg att de hade en helgkurs i stan, men den var dyr och så har jag inga bussförbindelser på helgerna. Och ingen hundvakt…
    Men, kanske en annan gång, till hösten, då kanske jag fått lite bättre ordning på mitt liv, lite bättre koll på ekonomin, vänner som kan sitta hundvakt, ja, man vet aldrig vilka FÖRÄNDRINGAR som kommer ur den stora förändringen när man blivit singel på gamla dar.
    Ha en fortsatt fin helg!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, du har gått igenom en stor förändring som kanske kan ge något positivt med tiden. Det gäller att ha tålamod. Du kan väl börja med att rita av såna här vackra mönster… Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.