Marja

Den långa resan.

Mera Helsingfors.

Längs Södra Esplanaden ligger alla butikerna med finsk design… Marimekko, Iittala, Pentik, Kalevala smycken osv. Skyltfönstrena hos Iittala var smyckade med deras senaste sagobetonade mönster. Ni kanske känner igen ugglan och räven, som jag använt när jag decoupageat askar. Mönstret finns på servetter, tallrikar och koppar.

helsingfors2

helsingfors3

Vi gick upp mot den stora Mannerheimvägen och där ligger Svenska Teatern med sin fint rundade form. Där har jag varit några gånger. Jag kunde också visa flickorna det stora fyrkantiga riksdagshuset, som syntes en bit bort.

helsingfors

Sen var det dags för fika och vi gick in på det anrika varuhuset Stockmann, som påminner om NK i Stockholm. Jag tog en ofrivillig selfie.

helsingfors11

helsingfors8

Vi gick inte till Starbucks, utan rullade med trapporna ända upp till våning 8, där man kunde äta, fika eller dricka bubbel i Champagnebaren. Vi fikade och flickorna valde bland Fazers dyra tårtbitar, medan en pirog med äggsmör passade mig bäst.

helsingfors4helsingfors5

helsingfors7

Efter fikat blev det shopping, shopping, shopping tills fötterna värkte. Ronja hittade kläder på H&M och Johanna hittade något på Seppälä, dit vi egentligen gick för att leta efter en flanellskjorta till mannen vi lämnat kvar på båten.

Trots att vi var trötta och hade ont i fötterna, bestämde vi oss för att promenera tillbaka till båten. Vädret var så underbart och vi hade gott om tid. Vi gick längs vattnet förbi salutorget och den gamla saluhallen, som var stängd på grund av renovering. Så härligt att man behåller den gamla byggnaden och fräschar upp den invändigt.

helsingfors9

Och här är Karamellkungen i Finland: www.candyboss.fi  .’Makeistukku’ betyder godislagret/ godisåterförsäljare.

helsingfors10

Ha en trevlig torsdagskväll <3

 

 

4 kommentarer

 1. Ditte

  Marja, din levande och kärleksfulla beskrivning av Helsingfors har verkligen påverkat mig att resa dit på försommaren. En stad så nära, fylld av så mycket och sen har jag inte varit där på 10 år. Illa!
  Tack för att du delar med dig!
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Självklart ska du åka dit och eventuellt stanna ett par dagar. Det finns så mycket att uppleva. Kram. :)

 2. paula i pörtet

  Hej, oj så mycket intressant du hade hunnit med. Jag känner också suget efter Helsingfors nu, måste ta med dottern och åka iväg, snarast!
  Vet du, min mormor jobbade som vaktmästare på Svenska teatern så jag är nästan uppfödd där. Jag såg under min barndom alla skådespel och musikaler som mormor ansåg att ett barn klarade av och orkade med, senare var jag med i barnensemblen med bland annat en roll i Sound of Music fast då hette den Familjen Trapp…
  Nostalgi på hög nivå blev det här, angående tiggare så såg jag Malous program Efter tio då en rumänsk tiggare intervjuades. Men faktum kvarstår, hur ska vi komma till rätta med problemet!
  Kram

 3. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Jag vill också fara tillbaka till Helsingfors och stanna ett par dagar. Vad intressant att du varit så mycket på Svenska Teatern. Det är en fin teater.
  Ang. tiggarna så hade Vk en bra artikel i dag och det lär ska komma fler. Det är ett stort och komplex problem, men huvudsaken är att de blir rentvådda från alla fördomsfulla rykten. I dag kastade jag faktiskt några kronor i ett par muggar på stan.
  Ha en fin söndag. Kram. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>