Marja

Den långa resan.

Blanche och Marie.

I kväll var det dags för kursen i ’Kreativt skapande och lärande’ igen och på schemat stod ett studiebesök på Norrlandsoperan. Så kul att få gå bakom kulisserna och se vad som händer där. Dessutom fick jag träffa min magkompis och beklaga mig lite.

Efter lite historik gick vi ner i orkesterdiket. Just nu repeteras operan Blanche och Marie, som baserar sig på P O Enquists bok om Marie Curie och hennes assistent/ väninna Blanche. Premiären är redan på fredag.

opera2

opera

Sen fick vi gå upp på scenen och känna efter hur det känns att stå där. Bakom scenen fanns några klädbyten… så himla spännande att få se dem.

opera4

opera5

I ett annat rum fanns körens kläder och hattar. Oj, oj, oj, så mycket fint. Obs! bara konstpäls.

opera12

opera6

opera7

opera8

 

I verkstaden fanns en miniatyrmodell av scenen som skall skapas.

opera3

I syverkstaden lägger man sista handen vid fler fina kläder.

opera9

opera10

På Norrlandsoperan finns förutom den stora teatern, en konsertsal och en mindre scen Black Box. Vi kikade även in i personalkantinen och i korridoren med rum där musikerna tränar. Det var många trappor upp och ner och korridorer och vindlingar. Jag skulle lätt gå vilse där.

Vi var även inne i det stora rekvisitaförrådet. Bästa ’loppisen’ jag sett. De här djurhuvudena känner jag igen från Shakespeares En Midsommarnattsdröm.

opera11

Jag tog också en bild som jag inte får lägga ut, för då skulle jag avslöja något man får se på scenen.

Jag har läst P O Enquists bok, men har inte varit så intresserad av att se den som opera. Nu blev jag faktiskt lite sugen, men jag antar att alla föreställningar är slutsålda. Ska kolla upp det i morgon.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

6 kommentarer

  1. Ditte

    Både roligt och inspirerande att få göra ett besök på Norrlandsoperan. Tänk så mycket som skall till för att en föreställning skall bli av. Otroligt! Förstår att du blev sugen på att se föreställningen.
    Lycka till med biljetterna. Håller tummarna!
    Kramar!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, det var riktigt intressant och kul att få gå runt bakom kulisserna. Kram! 🙂

  2. Märta

    Ja visst var det trevligt 🙂
    Dessutom tycker jag inte att du beklagar dig.
    Fina bilder. Jag tror att det fanns biljetter kvar häromdagen.
    Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Kanske inte beklagade mig, men det var skönt att få berätta för någon som vet vad det handlar om. Dessutom var det bra att du kunde ge ett positivt omdöme om doktorn… vi fick väl bara en stressig början. Jag ska definitivt ge henne en chans. 🙂 Kram!

  3. Paula i pörtet

    Opera har jag aldrig lärt mig tycka om. Tycker dom skriker och gapar, o jag hör inte och förstår inte vad dom sjunger. Klassisk musik är okej, en del är riktigt bra, men just opera går totalt över mitt huvud. Som barn såg jag mycket teater och även operetter och musikaler på Svenska teatern i Helsingfors där mormor jobbade som vaktis. Hon visst precis var de lediga bänkarna var och där fick jag sitta gratis och titta. Spännande att få gå bakom scenen!
    Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag har faktiskt varit flera gånger på operan här i Umeå. Nu finns det en textremsa ovanför scenen, så man kan läsa vad de sjunger. Ibland sjunger de ju dessutom på italienska eller tyska.
      Svenska teatern i Helsingfors har jag varit på några gånger. 🙂 Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.