Marja

Den långa resan.

Kulturväven

strompilen

Strömpilen är inte bara ICA-Maxi, utan ett helt köpcentrum. I dag var jag och fikade i cafét i det gamla sliperiet med bloggkompisen Maria. Först åkte vi med min gamla mikro till återvinningen. Den skulle skrotas.
Det blev en trevlig pratstund över en kopp kaffe och en macka.

Mitt stora bekymmer i dag är att jag börjar få ont i knät igen. Samma knä som bara för ett par månader sedan och samma symptom. Jag tycker inte att jag överansträngt det på sistone, men något måste ha hänt på vattengympan i går. Jag är så less.

Efter en stunds vila på eftermiddagen for jag ändå ner på stan för att vara med om invigningen av den sista samiska årstiden, höstvintern vandrandets årstid. I Rådhusparken hade man tänt över 5000 lyktor skapade av för- och grundskolebarn i Umeå. Det var verkligen stämningsfullt.

lyktor

Sen gick jag över till det nya biblioteket i Kulturväven. Stora, öppna ytor med vita bokyllor, bekväma sittplatser, studieplatser, pysselhörnor m.m. Många av böckerna exponerades med framsidan utåt.

biblan2

biblan

I foajén till Kvinnohistoriskt museum stod en hel armé betongtanter. ’Tantfullness’ heter konstverket av Susanne Arvin och är tillägnat hennes mormor och mormors medsystrar. Längst bak hade en av tanterna ställt sig åt andra hållet. ’Tanten mot strömmen’, kommenterade jag. ’Ja, hon är bäst’, fick jag till svar.

tanterna2

tanterna3

tanterna 

Folkets Bio har fått fina nya lokaler med två filmsalar, Tystnad och Tagning. I foajén speglades lampornas tyllkjolar i den mörka kvällen utanför.

folketsbio

I direkt anslutning finns det inglasade torget mellan den nya byggnaden och det gamla hotellet. Skön stämning med café och restaurang och små butiker.

biblan3

biblan4

I två våningar under marknivå finns de stora bokmagasinen dit alla kan gå och leta efter äldre titlar. Dit gick jag inte i dag. Jag gillar inte att gå ner under marken.

Som vanligt hittade jag inte ut. Jag tittade efter de gröna gubbarna i taket, men de ledde mig bara till nödutgångar eller ’endast personal’ utgångar. Knät och ryggen värkte och nästan med gråten i halsen bad jag till slut om hjälp. En anställd som just skulle gå hem gick med mig ända till utgången. Jag tipsade henne om att de skulle hänga upp några ’utgång’ skyltar.

Det blir nog ett nytt besök snart i Kulturväven, men då på dagtid så jag kan titta ordentligt på utsidan också. 

Ha en lugn lördagsnatt <3

 

 

4 kommentarer

  1. Ditte

    Vilken händelserik, trevlig och omväxlande dag. Verkligen mäktigt med ala ljusen i Rådhusparken! Så vackert!
    Vilket fantastiskt bibliotek. Roligt med så många olika aktiviteter i inbjudande och fina lokaler. TYckte väldigt mycket om ”tantarmén”. Lite inspirerad som en miniatyr av terrakottaarmén i Xian i Kina. Gillade också den motvalls tanten.
    Hoppas att du nu kan vila ditt knä idag så att du inte skall ha ont.
    Lördagskramar från ett ljusgrått Stockholm.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, det var väldigt fint i det nya kulturhuset. Jag kommer nog med fler bilder därifrån så småningom.
      Jag tänkte också på terrakottaarmén när jag såg tanterna. Lite lustigt, men effektfullt att se dem så där på rad.
      Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.