Marja

Den långa resan.

Öden.

oden3

oden2

Februari månads ord i Paulo Coelhos kalender är Öden. Illustrationen är en vacker, eldig mandala. Nästan alla illustrationer i årets kalender är i form av en mandala. Jag brukar sitta och rita av dem. Det är nästan hypnotiskt att sitta och rita detta mönster runt, runt… börja i mitten och arbeta sig utåt.

Jag är glad att det står öden i pluralis och inte Ödet, för det hade varit svårare att skriva något om. Vad jag förstått när jag läst Paulo Coelhos böcker, så menar han att alla människor har sitt eget öde, sin sanna livsväg. Svårigheten är att veta vilken den är, samt att uppfatta de tecken som vägleder oss. Vi går ofta vilse och då gäller det att tolka det som händer oss så att vi hittar tillbaka till den sanna vägen. Han anger också fyra dygder som hjälper oss på den vägen: djärvhet, elegans, kärlek och vänskap (Ur Manuscriptet från Accra).

Även om vi inte direkt tror på öden, tror många ändå på slumpen som verkar styrd av någon/något. Vi säger ju ofta ’det var nog meningen att det skulle hända’ eller ’det var inte meningen att jag skulle vinna’. Det kanske sägs i förundran eller som tröst, men hur ofta funderar vi på vad vi borde lära oss av det som händer?

Jag har lite svårt för att diskutera om man ska tro eller inte tro på öden, för då måste man även diskutera om vi människor har en fri vilja, om vi kan påverka våra liv. Det går ju inte att leva efter devisen att allt redan är förutbestämt, att det inte spelar någon roll vad man gör.

När jag var barn kallade jag det för slumpen… jag förstod att några var födda fattiga och andra rika, några fick det ganska jobbigt och till synes orättvist, som jag. Men det var min livslott och jag kunde trösta mig med att när jag skulle bli vuxen och fick bestämma över mig själv, skulle allt bli mycket lättare. På så sätt stod jag ut.

Jag har nog styrt mitt liv ganska mycket själv och med tiden förstått mer och mer att det som har styrt mig har varit allt det jag gått igenom, alla erfarenheter och nya kunskaper. Och utan att veta om det har jag faktiskt levt efter Paulo Coelhos fyra dygder: djärvhet, elegans, kärlek och vänskap.

Hur tänker ni?

Ha en mysig fredagskväll <3

2 kommentarer

  1. Ditte

    Oh, detta är så svårt…Ibland trro jag på ödet. T.ex. så drömde jag en vecka innan vi fick beskedet att vi blev föräldrar till våra döttrar att vi skulle få just tvillingar. Jag önskade det så….Och önskan gick i uppfyllelse. Men dte kan ju lika gärna har varit tur och detta vra ju absolut inget jag direkt kunde påverka.
    Men slumpen….Ja visst!
    Coelhos ingredienser; djärvhet,elegans, kärlek, vänskap skattar jag högt.
    Mycket att fundera på…
    Kramar och tankar till dig.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, det var ett svårt tema den här månaden. Egentligen kan man skriva hur mycket som helst.
      Ibland när man önskar något riktigt mycket, kommer det till en. Det är svårt att förklara, men kanske finns det en kraft i universum som ser att vår önskan kommer från hjärtat och på något sätt hjälper till. Vem vet? Vi får fundera vidare.
      Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.