Marja

Den långa resan.

Författarbesök med Anita Salomonsson.

anita2

TisdagsTema i dag är Bäst och bäst för mig i dag har varit ett författarbesök av Anita Salomonsson på Alva Kultur på NUS.

Det blev en fin dialog mellan Henrik Bergner från Din Bok och Anita Salomonson om hennes senaste bok Oloflig beblandelse.

Jag har inte läst boken, så jag passade på att köpa den och fick en dedikation inskriven av Anita.

anita3

Omslaget är så vackert. En del av det är en detalj ur en oljemålning av den finländska konstnären Helena Scjerfbeck. 

Anita Salomonsson har hunnit med 11 böcker, trots att hon inte debuterade som författare förrän hon var 59 år. Hon skriver om kvinnoöden i Västerbotten och säger att hon därmed vill upprätta kvinnors liv.

Hon skriver om både glädje och sorg. Livet består av 50% glädje och 50% sorg, säger hon, men det går att skriva vackert även om sorg.

Vi fick en sneak peek av handlingen och karaktärerna i halva boken. Resten får vi läsa själva. Ja, det märktes att Henrik är bokhandlare.

Vi fick också en lektion i ’bondska’… få se om jag uppfattade orden rätt, men ’oläckligt’ (duktig) är ett bra förstärkningsord som kanske kan översättas med förleden jätte- ; ’behändlig’ kan man säga om något som kommer väl till pass och motsatsen är ’misslagom’ om något som inte alls passar in.

anita

Sen läste Anita ett kapitel ur boken, som Henrik valt ut för att det enligt honom var uppbyggt som en opera. Ja, språket är väldigt vackert och rytmiskt och berättelsen byggdes upp dramatiskt för att avslutas i ett sopranskrik.

Henrik påpekade att bokens kärleksbeskrivningar är så vackra. ”Ja, visst är de det”, sa Anita.

Detta föranledde den enda frågan hon fick efteråt. En man ville veta om hon verkligen skrivit boken själv… eftersom hon sa så om sina egna beskrivningar. ’Så oförskämt’, tänkte jag.

Men Anita vände sig till honom och sa att om man efter stor möda har fått till något som man är riktigt nöjd med själv, så får man säga så! (Så det så!)

Nu ska jag läsa boken och återkommer sedan med min recension.

TisdagsTema 

Ha en trevlig tisdagskväll <3

 

 

8 kommentarer

 1. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Ja, jag blev lite sur… Det var ju bokhandlaren som berömde och hon höll med… so what?

 2. Paula i pörtet

  Heeej, nu ska du få höra, jag trodde inte mina ögon när jag klev in hos dig. Gissa vilken bok som ligger på databordet nyläst och färdig att recenseras? Just det, Anita Salomonssons! Otroligt sammanträffande, det är ju trots allt inte Camilla Läckberg vi pratar om…
  Jag har gillat Anitas tidigare böcker, älskar hennes språk och gillar berättelserna. Det är som att läsa poesi…men väldigt sorgliga, man kan inte läsa flera av hennes böcker efter varann, då blir man deprimerad. Bra betyg får hon av mig, även om jag kan tycka att sluten alltid är alltför gräsligt olyckliga. Men, har förstått att hon utgår från autentiska fall o då är ju slutet oftast givet.
  Så kul detta var, haha
  Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Vilket sammanträffande! :) Jag gillar också Anitas böcker just för att de bygger på verkliga berättelser eller rättsfall som ‘I enslighet framfödt’. Hon skildrar kvinnors öden så himla bra och så är ju hennes språk så vackert. Det var en njutning att höra henne läsa i dag… jag satt med slutna ögon. :)
   Kram! :)

 3. Ditte

  Vad trevligt! Jag tycker också mycket om att lyssna på författare och gör det så ofta jag får tillfälle. Spännande att sedan få höra vad du tycker om boken. Just Helena Scjerfbeck hade en utställning för ett par år sedan i Stockholm, minns inte var, men jag såg det och tyckte mycket om den.
  Tror att jag också slulle tycka om boken ”Oloflig beblandelse”.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, det är trevligt att höra hur de tänker och få lite inspiration. Jag ser fram emot att läsa boken. :)
   Kram! :)

 4. Terttu

  Hej Marja! Va lustigt! Just när jag läste tidningen Böckernas klubb, hade jag din blogg framme. Då läste jag om Anita Salomonsson! Halaus Terttu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>