Marja

Den långa resan.

I glädjevärlden blir man vacker.

Det är en klar fördel att kunna finska här. Jag kan göra mig förstådd och blir vänligt bemött. I receptionen pratar ungdomarna helst engelska och det är ok för mig. I övriga fall börjar jag alltid med finska + kroppsspråket. I dag frågade jag en kvinna i affären hur jag skulle göra med mina äpplen och hon visade på vågen… precis som i Finland väger man själv sina varor innan man går till kassan.

Jag är så fascinerad av estniska och försöker lära mig så mycket som möjligt. När jag läste C-kursen i finska i Uppsala, skulle vi läsa en grundkurs  i ett annat Finsk-ugriskt språk. De flesta valde estniska, för att det påminner mest om finskan. Några valde ungerska och jag ville lära mig samiska. Jag antar att det var för att Nils-Erik Hansegård var vår lärare.

Jag skulle kunna skriva mycket om estniska ord, men det allra roligaste just nu är ordet för ’skönhetssalong’. På estniska heter det ’ilumaailm’,  jmfr finskan ’ilo’= glädje och ’maailma’=värld. Jag tänker på något annat än skönhet….på glädjeflickor och så… Så tokigt det kan bli.

I dag har jag suttit i ’soolakamber’ ( fi suolakamari), saltkammaren. Jag frågade om jag fick fotografera, och det gick bra, så i morgon tar jag med mig kameran och berättar mer senare. Sen fick jag massage, så himla skönt.

På eftermiddagen tog jag bussen in till centrum. Jag skulle gå till Gamla stan och strosa omkring, men fastnade i shoppinggallerian. Jag hade fått för mig att jag skulle leta efter en pyssel- eller konstnärsshop för att se om de hade de där ryska akvarellfärgerna. Hittade inget och gjorde av med en massa energi i onödan. Ute blåste det stormvindar och när det började blåsa omkring en massa saker var det inte roligt längre, så jag for hem. I morgon ska jag gå raka vägen till Gamla stan.

Jag sitter nere i foajén och skriver och just nu har jag blivit omringad av en massa ungdomar och deras tränare och de tjattrar på högsta volym på ett språk jag inte förstår. Vilket oväsen! HALLÅ, är jag osynlig? Jag satt faktiskt här före er!

Ha en trevlig måndagskväll!

P.S. Nu är det bara två vuxna kvar och nu hör jag ju… de pratar grekiska!

2 kommentarer

  1. Ditte

    Visst är det spännande med estniska och likheten med finskan. Döttrarnas pappas föräldrar kom från Estland och han pratar ju perfekt estniska , men när vi varit i Finland så har han förstått en del. Jag har ju förstått att det finns tydliga likheter mellan språken.
    Tyvärr lärde jag mig bar några få ord på estniska, kändes då så svårt. Men efter att ha läst lite kinesiska så borde jag ha klarat mer estniska….
    Trevligt med en utflykt tin till Tallin och där kan man ju strosa länge.
    Hoppas på mindre vind nästa gång du kommer dit.
    Kanske har lugnet nu kommit i lobbyn…
    Kram!

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Jag brukar säga att estniska och finska är som svenska och danska… går att förstå om man bemödar sig.
    I dag är det soligt och lugnt och jag har sandalerna på mig, så jag hoppas orka gå runt en stund i Gamla stan. Vill gärna ta mig upp till Storkyrkan där uppe på kullen. Johanna skulle nog bli glad för en till Maria-ikon.
    Det är trevligt nere i foajén. Sköna sittgrupper, ett kafé, TV, m.m. Alla som vill surfa måste sitta här nere och lite ljud får man tåla, men i går kväll satt de och skrek rakt i mitt öra. Lite hänsyn kan man väl ändå ta.
    Kramar!☺

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.