Marja

Den långa resan.

Grekisk-ortodoxa katedralen.

I dag har jag traskat omkring i Gamla stan med kameran i högsta hugg. När jag kommer hem till min dator, kommer ni att bli trakasserade med mina bilder i veckor. Jag tog några bilder med paddan, men det är väldigt svårt att se något på skärmen när solen skiner. Vid ett tillfälle hade jag tryckt på videoknappen och spelat in ett par lustiga små snuttar.

Jag klättrade upp på Domberget för jag ville besöka den Rysk-ortodoxa  Alexander Nevski-katedralen. Den står där uppe som ett minne från den ryska tiden. Just nu renoveras den både invändigt och utvändigt.

IMG_20150602_190226i

Den är väldigt vacker inuti, men tyvärr får man inte fotografera. Jag köpte två vaxljus som jag tände och skickade en hälsning till ett par kära som inte längre finns. Sen köpte jag en ikonbild av Maria.

Det var mitt huvudmål för dagen och sedan flanerade jag ner längs ’den långa gatan’ och befann mig plötsligt nere vid den gamla sjöfartsporten och bakom den skymtar till höger det runda tornet med de tjocka väggarna, ’Tjocka Margareta’ , där kanonerna försvarade staden mot fienden.

IMG_20150602_183738

Det var när jag gick på andra sidan och skulle fotografera tornet som jag strulade till det. Men jag har tagit kort med kameran som jag ska visa sedan.

Nu är jag trött i fötterna och har ont i knät. Jag tog på mig sandalerna i dag, för det var varmt och skönt. Folk går fortfarande omkring i täckjackor och tjocka skor/stövlar, så jag kände mig nästan naken med mina bara tår. Men sen såg jag andra turister i sommarkläder. Det har gått jättebra att åka buss. I går hade bussen en GPS som visade vägen och hållplatserna på en skärm, i dag sa en röst vilken hållplats vi kommer till OCH vilken hållplats som kommer därnäst.

Å nej… nu kommer det där gänget igen… de har varit ute och seglat hela dagen…

Dagens estniska ord: ’triikimisruum’ = strykrum (finns ett att låna här på hotellet). Måste ju vara samma ord som svenskans ’stryka’ och precis som i finskan kan orden inte börja med flera konsonanter. På finska heter stryka ’silittää’. Sen har jag lagt märke till att estniska har många olika ord för ’rum’… beroende på vad rummen används till.

Ha en trevlig tisdagskväll!

8 kommentarer

  1. Caanita

    Vilken vacker katedral. På bilden ser den ut som ett bakverk, gjord av grädde och marsipan.
    Fortsatt trevlig resa!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Caanita! Ja, den är så vacker och ännu vackrare och alldeles speciellt stämningsfull inuti. Jag måste bara besöka den varje gång jag är i Tallinn. ☺

  2. Maggan

    MEN vilken trevlig resa du är på och tufft av dig att resa själv och få ut så mycket av dagarna i Tallin. Ser fram emot alla bilder som du lovat – eller som du själv hotat -oss med när du kommer hem. Umeå är inget att längta till. I morgon blir det nog ännu en blöt dag så lev lugnt där du är.
    Önskar en trevlig hemresa med snälla vågor och att Ålands jäsande hav håller sig i skinnet.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      I dag stormar det så jag gruvar mig lite för morgondagens hemresa, men det beror ju mycket på varifrån det blåser. Sen ska jag vara i Stockholm över helgen.☺

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag har varit här ett par gånger förut, men Tallinn är ett resmål jag gärna återvänder till.☺

  3. Ditte

    Tack för en trevlig tur i Tallin och jag kände igen. Har strosat här många gånger men det var några år sedan. Är verkligen sugen på både en tur till Tallin och en spa-resa. Verkar perfekt att bo lite utanför Tallin och smidigt kunna ta bussen in till stan.
    Ser fran emot fler bilder från din resa när du kommer tillbaka.
    Trist med en massa oljud på kvällen men ungdomar har ibland bra röstresureser och särskilt om de vill överrösta varandra.
    Önskar dig fortsatt trevliga dagar.
    Kram!

  4. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    På vissa ställen trivs man och vill gå samma vägar och Tallinn är ett sådant ställe. Jag tror du skulle trivas här ute vid havet och segelbåtarna. Jag har ännu inte hunnit utforska vägarna åt andra hållet, klosterruinerna och badstranden. I morgon har jag några timmar när jag checkat ut och innan transfern går till båten..
    Jag har räknat ut att ungdomarna är på seglarläger i anläggningen här bredvid och bor på hotellet. Igår var det idealiskt seglarväder och jag såg ett 20-tal båtar ute och när de kom in på kvällen var alla bruna som pepparkakor. Killarna är övertrötta och orkar bara skrika till varandra, men det är ok. Jag kan gå och sätta mig någon annanstans.☺
    Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.