Marja

Den långa resan.

Nio minuter… I like.

Hur vill ni ha ert kaffe? Jag har alltid tyckt att jag är kass på att koka kaffe. Eftersom jag oftast bara kokar till mig själv, så har det blivit snabbkaffe och då har jag också bjudit på det när jag fått fikafrämmande.

En gång för länge sedan hade vi en sån där Don Pedro, två glaskulor på varandra som gjorde gott kaffe. Sen har jag haft flera apparater för bryggkaffe och jag har aldrig lyckats få till lagom styrka. Jag har också provat en sån där presskanna…

Nu fick jag för mig att köpa en percolator, för jag vill verkligen bjuda på något annat än snabbkaffe.

percolator

Tills vidare är jag riktigt nöjd. Kan ju också bero på vilket kaffe man köper, förstås.

Första gången jag använde min nya percolator, blev jag nästan lite generad. Den har olika ljud för sig och de flesta percolatorer jag har hört är väldigt högljudda. Den här börjar väldigt svagt och försynt med lustfyllda suckar. (Ja, gårdagens fotoutmaning var just ’lustfylld’ och därifrån fick jag associationen.) Sen blir suckarna högre och snabbare och mot slutet nästan aggressiva, en kort stund. Sen blir det tyst, den röda lampan tänds och kaffet är färdigt. Det tar exakt 9 minuter.

Jag gillar att kaffet är hett, så man kan ha mycket mjölk i.

Torsdagstema – I like

Ha en skön torsdag <3

10 kommentarer

  1. Sandra från Finland

    Åh ja, hett kaffe med en skvätt mjölk ska det vara! (Och hett te också, för den delen.) Jag har bara druckit kaffe aktivt i några år, och började dessutom med egenrostat och -malet pannkokat kaffe utan mjölk (men med sockerbitar) då jag jobbade på ett friluftsmuseum en sommar, så det mesta går bra för mig. Hemma i studentlyan blir det ofta snabbkaffe eller kaffe i en liten presspanna, då jag inte äger en kaffebryggare, men hos föräldrarna är det kaffebryggare som gäller! Favoriten är lite mörkare rostat än vanligt finskt kaffe, och förstås helst ekologiskt och rättvisemärkt. Då smakar det gott i själen också 🙂

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag brukar gilla mörkrost och kaffet man får utomlands som nästan smakar bränt. Nu köpte jag ett ekologiskt mellanrostat kaffe och det är verkligen gott. Men mjölk vill jag alltid ha med. 🙂 Kram! 🙂

  2. Violen på Brandholmen

    Kul att du har fått tag på en kaffebryggare som du är nöjd med! Har en likadan sedan många år och den uppför sig som din, har olika ljud för sig under tiden den jobbar! Kaffet blir riktigt varmt och det är ju bra när man gillar mjölk i kaffet och det gör jag.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, jag tror jag kommer att trivas med den här och jag lyckades koka kaffe som jag blev nöjd med och kände att jag kunde bjuda på. 🙂

  3. Anemonen

    Det blir gott kaffe i dem och jag får alltid det hos en av mina väninnor. Så några gånger om året dricker jag detta förnämliga kaffe.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag har också druckit det hos andra, men det har aldrig blivit av tidigare att jag skaffat en själv. Men nu så… 🙂

  4. Paula i pörtet

    Hej, jag har aldrig ägt en perkolator. Däremot finns det en på loppisen där jag jobbar ibland men då får någon annan fixa fikat. Hemma har jag en sprillans ny bryggare som funkar utmärkt, även när man bara vill koka sig en kopp. Men jag tycker inte kaffet blir så hett som jag önskar. Använder inte mjölk men har läst att vattnet ska vara mycket hett för att frigöra alla aromer i kaffet. Har gått från mellanrost till de mer exotiska mörka tonerna. Läser man förpackningarna idag så låter det som vinrecensioner med fruktighet och bärighet och vet inte vad. Säger mig just ingenting…
    Ha en fin sommarhelg i värmen!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag gillar ju mörkrost kaffe, men i perkolatorn körs vattnet genom kaffet upp och ner i 9 minuter och då kommer alla aromerna med. Och så är det garanterat hett och den här modellen har en separat bottenplatta som håller kaffet varmt. Min perkolator är liten… bara 6 koppar och jag kokar 2 så får jag en stor mugg. 🙂
      Kram! 🙂

  5. bettyl - NZ

    I always liked coffee from a percolator but then developed the habit of leaving a bit in the cup because of the coffee grounds. Since I can’t find any decent coffee for a drip-coffeemaker, I have settled for instant for our house. It’s quick and I’ve had worse!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Instant coffee is quite ok. I usually buy Red Cup or dark roasted. You can avoid coffee gounds in your cup If you rinse the part where you put the coffee in your percolator with cold water before filling it with coffee. ☺
      Have a nice weekend!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.