Marja

Den långa resan.

På gågatan går man.

På gågatan skall man leda sin cykel, men de flesta susar fram i ganska hög hastighet. Det är kanske inte så konstigt när skyltningen är så här dålig.

På var sida om gågatan finns den här skylten.

gagatan

Men vem ser den, eller hinner läsa och tolka den, när man kommer cyklade i full fart mitt på gatan?

gagatan2

Här tar gågatan slut, eller betyder det något annat?

gagatan3

Jag brukar vara fräck och gå mitt i gatan utan att väja. Ett par gånger har jag varit nära att bli omkullvräkt och en gång har jag faktiskt blivit utskälld för att jag varit i vägen.

En som inte väjer är mannen som säljer tidskriften Vasaplan i centrum. Han står mitt i gågatan och stoppar alla som cyklar. Han är stark och han har en stark röst och är inte rädd för att säga ifrån. Precis när jag kom ut från MVG-gallerian i dag, skrek han åt ett par ynglingar som cyklade i full fart. Han skrek att de skulle stiga av sina cyklar. Den ene lydde, men den andre gick i klinch med honom, så när jag hann fram stod de och stångades med varandra. Ynglingen vägrade stiga av cykeln och leda den… ” du är nog den ende som tycker så... ” och lite mer sa han. ”Nej”, sa jag, ”härom dagen var det en äldre dam som blev påkörd här och detta är faktiskt en GÅGATA.” Han fick ge sig, för han kom ingen vart innan han hade ställt båda benen på ena sidan av cykeln och så lommade han iväg. Och han försökte inte ens börja cykla så länge han var inom synhåll.

Jag brukar köpa Vasaplan av den här mannen och prata med honom när vi ses på stan, så det var självklart för mig  att gå fram och blanda mig i. Vi var överens om att det behövs en mycket tydligare skyltning… ex. en cykel målad mitt på gatan med ett kryss över. Umeå kommun får skärpa sig där.

I dag har det varit varmt, 27-28 plusgrader i skuggan på min balkong hela eftermiddagen. Just nu är det 24 grader. Jag klarar värmen dåligt. Var tvungen att åka in till stan i ett par ärenden, men skyndade mig hem till soffan. Balkondörren har stått öppen, sovrumsfönstret är öppet och bordsfläkten surrar på. Jag försöker inte ens göra något, men ska nog fara ut på en cykeltur lite senare. Det är ju tur att nätterna är så ljusa här uppe, så man vågar sig ut på kvällen.

Ha en mysig fredagskväll <3

 

2 kommentarer

  1. Ditte

    Bra gjort av mannen och jättebra att du blandade dig i. För det är ett oskick att strunta i skyltar.
    I Stockholm har polisen börjat ta krafttag och ställer sig på strategiska ställen runt om i stan och det är bäter på mellan 1000 och 1500 kr cyklister om de nonchalera trafikskylter. Kanske något för Umeå också.
    Förstår att det är varmt hemma också, men för mig kommer nog även +25 att kännas svalt mot de +33 som vi haft nu.
    Ha det bra och ta det lugnt i värmen.
    Kram från mig.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det är en jättefin man. Han jobbar med utsatta människor i Umeå och så säljer han tidskriften Vasaplan som ges ut till stöd för dem. Under åren har vi blivit bekanta…
      I dag är det svalare ute. 🙂 Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.