Marja

Den långa resan.

Ångest och baksmälla.

Ångest och baksmällekänsla i dag. Visserligen handlar det bara om materiella ting och jag förlorade inga pengar, men faktum är att jag känner mig verkligen kränkt.  Jag förstår att det inte var något personligt riktat mot mig, att det kunde ha varit vem som helst som råkade sitta på den där bänken just då. Jag kan också älta tankar som ’om jag hade varit mer uppmärksam, om jag inte njutit av maten, sällskapet och utsikten så mycket , om… om… om…’  Men nu är det som det är och med tiden kommer jag både att känna mindre ångest och älta mindre.

I dag gick jag till Nordea på Folkungagatan för att ta ut pengar. Mitt finska pass dög inte som id-handling, så den unge mannen i kassan sa att jag inte skulle få ta ut några pengar. Det skulle krävas en svensk id-handling.  Men mitt svenska id-kort blev ju stulet… och passet är giltigt. Det verkade som han trodde att passet var förfalskat. Han bläddrade genom det och drog i sidorna … Jag förklarade min situation och sa med skärpa att jag har varit kund i banken i snart 50 år och förväntade mig därför en viss service. Till slut gick han in i datorn och studerade mina välfyllda konton och sa att jag skulle få ta ut summan jag begärde, men BARA DENNA ENDA GÅNGEN.

Sen dristade jag mig att be honom titta i datorn om han kunde se i vilken automat tjuvarna hade försökt ta ut pengar på mitt Visakort. Japp, Bankomaten på Folkungagatan, kl 14.08.

På väg till Södermalmspolisen kände jag mig lite illa behandlad på grund av att jag och mitt finska pass inte dög. I tanken var jag redan på väg att ansöka om svenskt medborgarskap och svenskt pass. Det skulle ju bli så mycket enklare. Jag tyckte det var nog besvärligt när jag skulle skaffa nytt (svenskt) id-kort för ett år sedan. Och nu måste jag göra det igen.

Hos polisen fick jag hjälp av en mycket trevlig kvinna. Jag la fram passet och sa att jag hoppades att hon skulle godkänna det, för banken ville inte göra det. Hon tittade på det, skrattade och sa att jag inte såg ut som på kortet.  Men hallå, det är ju snart 10 år gammalt. Vi gjorde ett tillägg till min anmälan med uppgifterna jag fått från banken om uttagsförsöket och så fick jag hela anmälan utskriven. Bra service och trevligt bemötande.

I kväll har jag lagat mat åt tjejerna, spaghetti och köttfärssås.  Ronja och jag har kollat roliga test på nätet igen och Johanna har suttit och scrappat. Det blev en enkel layout med ett kort från bryggan i Finland. Någonstans där ute i vattnet simmar två prickar… Ronja och Johannas syster.

IMG_20150805_001200

Ha en lugn natt!

 

 

6 kommentarer

  1. Ditte

    Beklagligt med det trista bemötandert hos Nordea, gör ju nästan så man vill byta bank. Jag var också missnöjd med hur jag blev bemött hos dem. Skönt att polisen var hjälpsamma och samma sak upplevde jag.
    Hoppas nu att det löser sig med ditt idkort och att problemne snart är över.
    Trevligt att träffa de dina i kväll och skingra tankarna.
    Och visst är det så att ”om inte….” det kan man älta hur mycket som helst. Jag gör det fortfarande när jag tänker på mun ryggsäck som blev stulen…
    Stor kram och många tankar.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag är nöjd med det jag fick uträttat i dag. Härnäst blir det en ny mobiltelefon. Och ältandet avtar nog med tiden.

  2. grandmother

    Men så tråkigt att du skulle råka ut för denna stöld. När oturen är framme…….. Men bemötandet hos banken var värre, har man varit kund länge, något som de ju lätt kan se, så förväntar man sig ett annat bemötande. Det är i alla fall bra att du verkar se framåt och försöker lägga händelsen bakom dig. Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, det var så onödigt att det skulle hända och det blir så mycket besvär med allt som ska återställas.
      Så här i efterhand kan jag förstå bankmannens första bemötande. Han var ung, kanske en sommarvikarie och höll väldigt strikt på reglerna. Och faktum är att jag inte alls ser ut som på passkortet, för det är ett 10-årspass, som går ut i november. Men sen fick jag ju honom att ändra sig och han gav ju till och med ut uppgifterna om tjuvarnas försök till uttag, något som jag var osäker på om han skulle göra.
      Ha en bra dag! Kram!

  3. michael forsberg

    Hej!Att bli kränkt är en våldtäkt på själen.Man måste ge den tid att läka.Gör man det och inte stressar fram en läkning så går allt väl till slut.Du verkar vara så klok och förståndig så det ordnar sej säkert för dej.Det får ta den tid det ska ta.Vi är många som tänker på dej.Ha det så gott./Micke

  4. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Tack Michael! Ja, det får ta den tid som behövs. Jag är medveten om det och accepterar det.
    Ha en lugn kväll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.