Marja

Den långa resan.

Har du en hink-lista?

figurer2

Har du en ’bucket list’ en lista på det du-vill-göra-innan-du-dör a.k.a. a-list-of-things-you-must-do-before-you-kick-the-bucket. Det finns inget svenskt ord…

Jag gör listor över allt möjligt, mestadels att-göra-listor som jag sedan bockar av allt eftersom. Men en bucket list har jag aldrig gjort. Jag vet inte vad jag skulle skriva på den.

Vad jag förstår består en bucket list mestadels av upplevelser, äventyr och platser man vill åka till. Hoppa fallskärm, ha sex på taket, åka på safari i Afrika… är sånt jag hört. Det kan lätt bli en stress att hinna med så mycket som möjligt.

blahuset

I ’Sommarpratarna’ nämner Mattias Klum faran att bli blasé… ’been there, done that’… ’jaha nu har vi sett det… nästa!’ och så bockar man av på sin bucket list. Men vad upplevde man?

parcguell9

Det är många ställen jag inte varit på och det finns många ställen som jag gärna återvänder till, gång på gång. Inte bara för att det är bekvämt, utan för att kunna insupa det där speciella i lugn och ro. Jag gillar glädjen i igenkännandet, så jag undrar… kan jag kvitta ett uteblivet besök till Eiffeltornet mot ett andra besök uppe på taket på Pedrera?

vimmelkantig7

Visst finns det saker jag sagt att jag skulle vilja göra… vandra i sakta mak uppför Kilimanjaro (orkar jag nog tyvärr inte)… åka Transsibiriska järnvägen till Kina (tror inte det är så roligt, men jag har åkt sträckan Helsingfors – Moskva)… besöka Shetlandsöarna och Island (okej)… åka hela vägen med Hurtigrutten (jaa). Fortsätter jag så här så får jag ju ihop en bucket list, fast det gör inget om jag inte gör något av punkterna på den, för jag dör inte olyckligare för det. När det kommer till kritan är nog det viktigaste att jag har talat om för mina nära och kära att jag älskar dem och kommer att sakna dem i gravens mörker.

parcguell4

(Alla bilder är från Barcelona, som jag skulle kunna återvända till om och om igen.)

God Natt <3

 

 

11 kommentarer

  1. Tove Olberg

    Vilka härliga bilder! Någon lista över vad jag vill göra innan jag dör har jag inte.
    Kom ihåg lista finns ju som typ påminnelser. En lista jag tänkt på att jag skulle ha gjort mig är alla de böcker jag läst och innehållet. Det dyker upp ibland i huvudet och det händer jag blandar ihop personer och handlingar …. men upplevelsen av boken då jag läste just då är ju härlig.
    God fredag till dig Marja! 🙂 kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Tove! Jag glömmer alltid hur böcker och filmer slutar. Det var lite besvärligt när jag var lärare, fast å andra sidan fanns inte risken att jag skulle förstöra någons läsupplevelse. Jag håller med dig om att upplevelsen man får medan man läser är mera värd än alla detaljer. Sen kan jag ju se om filmer fler gånger eftersom jag inte kommer ihåg allt… 🙂
      Ha en skön helg! Kram! 🙂

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Comsi Comsa! Jag tror att man bara blir stressad av en bucket list. 🙂
      Ha en skön helg! Kram!

  2. Ditte

    Jag instämmer i dina funderingar.Någon lista har jag inte och jag återvänder gärna till platser där jag varit och besöker även nya ställen. Men jag vill ha tid på mig och inte jäkta. Jag vill uppleva och inte bara se snabbt och ta mig vidare till nästa.
    Jag har visserligen ett par funderingar om resmål jag gärna vill besöka, men blir dte inte av så är jag nöjd ändå.
    Det viktigaste är här och nu och de mina.
    Stor kram!

  3. Judy

    Beautiful pictures! I have no bucket list either. Our health issues seem to get in the way of planned events so it’s mostly one day at a time. Have a wonderful weekend Marja! Judy

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Thank you, Judy! I think that a bucket list will only stress your life. For me it’s more important to try to enjoy every moment where-ever you are and whatever you do.
      I think of you and your husband every day when i watch Ice road truckers… so cool that your husband has been a trucker there. 🙂
      Hugs from a cold Umeå!

  4. Paula i pörtet

    Hej, jo tack, nog har man hört om bucket-listorna alltid. Jag tittar också på sommarpratarna, det är verkligen högtidsstunder med så intressanta samtal. Däremot missar jag alltid sommarpratarna på radio…hur mycket jag än bestämmer mig för att lyssna.
    Tycker lite som du, många saker jag vill göra som känns som att det blivit försent. Tyvärr, men ingen kan ju resa och uppleva allt. Tvärtom tänker jag ibland att det är fantastiskt så mycket jag kan se o uppleva bara med hjälp av reseprogram på teve. Island, Skottland, Hurtigrutten, där är mina önskeresmål. Vi var nära att komma iväg på Hurtigrutten, planerade en ev. 60-årsresa, istället blev det skilsmässa. Så kan det också gå…
    Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det där med bucket-listor kan ju bli som en tävling… bara för att kunna säga att man har varit där och där och sett det och det. Jag har svårt att bli imponerad. Jag håller med om att man kan läsa om mycket och se intressanta program på film.
      Synd att du inte kom iväg med Hurtigrutten… kanske nästa gång du fyller många år. 🙂 Få se om jag någonsin kommer iväg. 🙂
      Ha en skön helg! Kram! 🙂

  5. akkamaan

    En bucket list ska man nog inte skriva ner. Det kan ju då bli grund för besvikelse om man, av någon anledning, inte kommer så långt….men var och en kan ja ha en bucket list i bakhuvudet. Själv så har jag ännu inte besökt alla delstater i USA. Alaska och ett 10 tal i Östra USA saknas. Men detta är inte värt epitetet bucket list om man jämför med att besöka några små turistfria inlandsorter i mellersta Frankrike eller varför inte Kina…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.