Marja

Den långa resan.

En viss utredning.

darjagar2

Läs Ola Nordebos dikt ’Du har råd att låta torget stå på glänt’, en kommentar till en viss utredning.

Jag läste den i natt på hans blogg och när jag såg den i tidningen i morse, brast jag i gråt. De tryckta orden blir mycket starkare än de som flyter omkring på skärmen.

Mitt hjärta blöder över den avsaknad av medmänsklighet den här utredningen verkar mynna ut i. Jag, för min del, kommer fortsätta ge en peng i muggen och köpa en kasse med basmatvaror när jag har råd.

God Natt mina vänner <3

6 kommentarer

  1. Ditte

    Man förstår inte vad som sker…
    Jag brukar inte ge pengar och det gör jag vare sig i Sverige eller utomlands, men jag ger annat som matkasse m.m.
    Men nu i Stockholm står det på skyltar hos många EU migranter att de endast vill ha pengar och det tycker jag är trist.
    (Mat vill de alltså inte ta emot. Jag har försökt att fråga varför, men det är svårt med kommunikationen rent språkmässigt så jag har inte fått svar.)
    Stor kram och många tankar

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag tror att folk tänker att de ska köpa något som de som sitter där kan äta direkt och då kan det kanske bli för många hamburgare per dag. Jag har då upplevt att basvaror som man kan ta hem och laga mat av är mycket välkomna, som mjöl, socker, kaffe, olja, kål och en bit sidfläsk. Sen behöver många pengar till mediciner och så tror jag att de skickar hem också. De som bor i husvagn behöver pengar till gasol och en gasolflaska kostar flera hundra.
      Kramar! 🙂

      • Ditte

        Jag har just köpt basvaror som håller, men det har inte tagits emot. Man har bara velat ha pengar. Och jag kan på sätt och vis förstå att man önskar pengar.
        För många år sedan var jag i Indien och på Sri Lanka och fick då råde av biståndsarnetare att aldrig ge pengar utan t.ex. pennor och böcker tillbarnen och matvaror till vuxna.
        Och detta sitter i. I Delhi kunde man knappast på vissa ställen gå en meter utan att vara omringad av ”tiggare” så det var svårt att inte ge, men det hade livit helt omöjligt.
        Här hemma stöder jag Stadsmissionen som har folk på plats i Rumänien och jag känner att jag ändå bidrar. Men detta är svårt.
        Och ett gott hjärta har jag…
        Kram!

        • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

          Visst har du ett gott hjärta, Ditte! Stadsmissionen verkar vara ett bra sätt att stödja på. Det är lite olika på olika ställen. Här i Umeå har pingstkyrkan fått pengar av kommunen och de samarbetar med olika organisationer.
          Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.