Marja

Den långa resan.

Tiden går fort när man har roligt

Oj,  vad tiden går fort. I morgon ska jag redan fara hem. Jag har haft det bra, men ändå har jag varit trött och matt på kvällarna.

IMG_20161015_203604

Hösten är fortfarande så vacker här och det finns så många parker med stora träd, mest lönnar och almar. På marken ligger lönnlöven i tjocka drivor. Vädret har varit mulet, +2-3 grader och lite rått, men jag var klok och tog med mig varma kläder. Varje förmiddag har jag promenerat runt i stan, njutit av de vackra träden och fotograferat en hel del. Mest med mobilen och de bilderna har jag inte lyckats ladda ner på surfplattan, så det kommer en bildbomb när jag kommer hem till datorn.

Den enda jag har träffat är min bror och det är ju för hans skull jag är här. Han är ju som jag sagt tidigare lite speciell och orkar inte vara social så långa stunder. Vi har ätit lunch tillsammans, snurrat lite på stan, druckit kaffe och sen har han gått hem till sig, så jag har haft kvällarna för mig själv. Tagit en promenad till och sedan legat i sängen och tittat på TV eller läst. Semester alltså. Jag har tittat på den finska versionen av ’Så mycket bättre’ och ’Vem vill bli en miljonär’. Upplägget är exakt det samma som i Sverige, exakt det samma. Det kanske är så att det följer med ett villkorat manuskript när man köper konceptet.

I går var vi och åt på en mysig italiensk restaurang. Medan man satt på toaletten fick man en språklektion i italienska via högtalarna. ’Sono finlandese’ eller något sådant… Sen tog de in personnamn och kvinnonamnet  de använde var Marja, så nu är det bekräftat att jag är finsk. När jag skulle skriva in mig på hotellet och uppge nationalitet, skrev jag både finsk och svensk. Det var första gången.

I dag blev det ett besök på kyrkogården. Det är obligatoriskt. Det var så vackert där. Jag gick till min syster Leenas grav och till mammas och pappas. Nästa sommar är det 30 år sedan Leena dog och jag tänker faortfarande på henne varje dag.

IMG_20161015_203439

Ha en lugn lördagskväll <3

 

8 kommentarer

  1. grandmother

    Så bra att du haft en bra resa ändå, trots tröttheten.
    Jag har också provat att skicka bilderna till mig själv, men det konstiga är att jag kan inte spara ned dem på datorn, det finns helt enkelt ingen meny för spara ned. Med andra telefoner har jag kunnat göra så. Bilderna hamnar heller inte i dropbox. Jag förstår ingenting……… Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, jag har haft det bra! Det var en nödvändig resa.
      Var inne hos dig och såg att du hade löst problemet med att ladda över bilder. Duktigt att du klurade ut det själv. Det är bra att vara envis. 🙂
      Kram!

  2. Ditte

    Jag förstår att du har fina dagar även om det är kyligt och höstlikt i luften. Bra att du tog med dig varma kläder.
    Fint att träffa din bror så mycket han orkar och ni verklar ju ha haft trevligt tillsammas.
    Och jag förstår att du velat gå till kyrkogården. Där har du ju de ”dina”.
    Önskar dig välkommen hem och ser fram emot attt få se fler bilder.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Ja, jag har haft det bra även om jag kände att jag var väldigt trött när jag satt i bussen på väg hem. Själsligt trött. Men samtidigt tillfreds. Jag har inte frusit för jag kollade hur vädret skulle bli och jag vet att det blir fuktigt och rått eftersom havet ligger så nära.
      Bilder kommer, fast de kommer att bli samma som på Instagram. 🙂
      Kram!

  3. Judy

    Happy to see your new post Marja! What lovely maple trees! Nice to see you were prepared for the chilly weather. We’ve had about 12 cm of snow in the past few days so I think winter has arrived. Today the icicles on the house are melting. Your brother is probably so glad for the visits. The language skills you have are wonderful. Our dear departed loved ones are never out of our thoughts no matter how many years they have been gone. I often wonder how life would be like if they were here today. Have a good trip home. Hugs! 🙂 Judy

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Thank you, Judy! I’m on my way home just now. Tired and somewhat drained, but happy and satisfied. I think my brother was happy that I came and it was important for me to se how he was. I’m constantly worried about him cause he is very lonely.
      Hugs!

  4. Freja

    Låter som en ganska avslappnad och skön resa. Jag känner igen mig i din bror, när mina syskon hälsar på oss är de vana vid att jag försvinner in på sovrummet efter några timmar, orkar inte med alla intryck.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det är ju väldigt viktigt att man inte tvingar sig att vara social om man inte orkar. Det beror ju också på dagsformen. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.